Francuska podrška Turskoj u sporu sa SAD-om

Zbog trgovinskog spora sa SAD-om, vrijednost turske lire značajno je opala (EPA)

Turski ministar financija i trezora Berat Albayrak i njegov francuski kolega Bruno Le Maire postigli su u petak dogovor da zajedno i u suradnji djeluju protiv postupaka SAD-a, javlja Anadolija.

Albayrak i Le Maire su se u telefonskom razgovoru usuglasili da djeluju zajedno protiv postupaka SAD-a prema Turskoj.

Prema priopćenju Ministarstva financija i trezora Turske, dvojica ministara razgovarali su o bilateralnoj ekonomskoj suradnji, kao i sankcijama koje je Washington uveo Ankari.

Albayrak je također izrazio zahvalnost zbog izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i ministra Le Mairea kojima su pružili podršku Turskoj.

Stabilnost Turske bitna za Francusku

Macron je prije nekoliko dana, u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, potvrdio značaj razvoja ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene

Prema neimenovanom izvoru iz ureda turskog predsjednika, Macron je rekao kako je ekonomska stabilnost Turske bitna za Francusku.

Agencija Reuters podsjeća da je, zbog trgovinskog spora sa SAD-om, vrijednost turske lire značajno opala te se ekonomska situacija Turske trenutačno pogoršala.

Sjedinjene Američke Države priopćile su da neće ukinuti carine na tursku robu čak i ako Ankara oslobodi uhićenog američkog pastora Andrewa Brunsona i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Izvor: Agencije