Francuska: Policajac u krvavom pohodu zbog prekida ljubavne veze

Od napada 2016. francuski policajci imaju pravo nositi službeno oružje i van dužnosti (EPA)

Tridesetjednogodišnji francuski policajac službenim oružjem usmrtio je tri osobe, još tri ranio i potom izvršio samoubistvo u mjestu Sarcelles, u blizini Pariza, a francusko tužilaštvo saopćilo je da je raskid ljubavne veze uzrok ovog zločina.

Policajac Arnaud Martin, koji je radio u Parizu, nakon smjene se uputio u to mjesto u sjevernom predgrađu francuske prijestolnice da bi se, po dogovoru, sastao sa svojom 25-godišnjom djevojkom, koja ga je u automobilu, u blizini roditeljskog stana, čekala da bi razgovarali o raskidu, navodi se u saopćenju, prenose francuski mediji.

Zatim je policajac izvadio oružje i ranio djevojku u lice, a onda ubio dvije osobe koje su pokušale intervenirati, među kojima 30-godišnjeg muškarca koji je u svom automobilu slušao muziku i, kad je začuo pucnje, prišao da vidi šta se događa, prenosi Tanjug.

Slučajne žrtve

Druga ubijena osoba jest 44-godišnji prolaznik, koji je izašao da kupi cigarete, a čije je tijelo pronađeno u blizini.

Te dvije ubijene osobe nemaju veze s ubicom, navodi tužilaštvo.

Policajac je potom ušao u stan roditelja svoje djevojke i ubio njenog oca, a onda teško ranio njenu majku i sestru i čak im usmrtio psa.

Na kraju je u bašti pucao sebi u glavu, navodi tužilaštvo, dodavši da ga nadležni opisuju kao dobrog policajca koji nije pravio probleme.

Stanovnici te četvrti pozvali su policiju nakon što su začuli pucnje, u nevjerici da je jedan policajac mogao to učiniti.

Nošenje oružja

Figaro navodi da od napada 2016. policajci imaju pravo nositi službeno oružje i van dužnosti, pod uvjetom da se nadležni s time slažu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérard Collomb rekao je da će policajci ostati naoružani i van dužnosti.

U redovima francuske policije povećan je broj samoubistava – od početka godine najmanje 46 policajaca i 16 žandarma diglo je ruku na sebe, napominje pariski dnevnik.

Izvor: Agencije