Francuska policija ispituje Strauss-Kahna

Strauss-Kahn: Istraga u Francuskoj nekoliko mjeseci nakon odbacivanja optužbi za seksualni napad u SAD-u (AFP)

Policija iz Lillea, na sjeveru Francuske, koja sprovodi istragu o mreži hotelske prostitucije, ispituje u utorak bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahna kao osumnjičenog za umiješanost u ilegalnu prostituciju.

Strauss-Kahn (62) može biti zadržan do 48 sati tokom policijske istrage o organiziranju orgija u restoranima i svingerskim klubovima u Parizu, Washingtonu, Madridu, Beču i Gentu, navode agencije.

Bivši šef MMF-a bi mogao biti optužen ukoliko sudije procijene da je on znao da su žene koje su dovođene na zabave bile prostitutke i da su njihove usluge plaćane pronevjerenim novcem, za šta se terete drugi osumnjičeni.

Štampa je u oktobru pisala o tome da je Strauss-Kahn prisustvovao raskalašnim zabavama u jednom pariskom hotelu, zajedno s načelnikom policije grada Lillea i vlasnikom barova sa hostesama u Belgiji poznatim pod nadimkom “Dodo Salamura”.

Tražio istragu

Strauss-Kahn je proteklih mjeseci sam tražio da ga ispitaju sudije koje vode ovu istragu, u nadi da će zaustaviti ono što njegovi advokati kritiziraju kao “medijski linč”, navodi AFP.

Nekada smatran za favorita na predsjedničkim izborima koji će se u aprilu održati u Francuskoj, Strauss-Kahn je sada sramota za Socijalističku partiju.

On se povukao sa čela MMF-a nakon što je optužen za silovanje sobarice u jednom njujorškom hotelu, a u augustu prošle godine, pošto su optužbe protiv njega u Sjedinjenim Američkim Državama odbačene, vratio se u Francusku, gdje se suočio sa novim optužbama.

Strauss-Kahnov advokat Henri Leclerc u decembru je kazao za francuski radio Europe 1 da njegov klijent nikada nije znao da su žene na orgijama, kojima je prisustvovao, bile prostitutke.

„Vrlo je lako moguće da on to nije znao, jer kako možete pretpostaviti, na ovakvim vrstama zabava niste uvijek obučeni, i pokušajte vi razlikovati golu prostitutku od bilo koje druge žene.“

Strauss-Kahn se 20. decembra, govorom na ekonomskom forumu u Pekingu, vratio u javni život, sedam mjeseci nakon što je uhapšen zbog seksualnog napada za koji su optužbe kasnije odbačene.

Prije 45-minutnog govora o opasnostima s kojima se suočava Evropa opterećena dugovanjima, on nije želio govoriti o hapšenju ili ostavci u MMF, osim što je novinarima tada kratko odgovorio “bez komentara”.

Izvor: Agencije