Francuska policija natjerala ženu da skine burkini

U javnosti su se pojavile fotografije na kojim se vidi kako naoružani francuski policajci na plaži tjeraju ženu da skine burkini.

Zvaničnici u nekoliko francuskih gradova su uveli zabranu za kupaći kostim koji prekriva tijelo i glavu, a koji nose neke muslimanke, navodeći zabrinutost nakon skorašnjih terorističkih napada u zemlji, javlja Guardian.

Na fotografijama se vidi kako najmanje četiri policajca stoje nad ženom koja leži na plaži u Nici, na obali promenade Anglais.

Nakon dolaska policajaca čini se da je žena skinula odjeću, iako se čini i da joj je jedan policajac napisao kaznu ili je zapisao.

Fotografije su se pojavile u vrijeme kada je majka dvoje djece također u utorak kazala kako su je kaznili na plaži u blizini Cannesa jer je bila obučena u tajice, tuniku i maramu.

U njenoj kazni, koja je predočena informativnoj agenciji AFP na uvid, piše da ne nosi “odjeću kojom se poštuje moral i sekularizam”.

Drugi incident

“Bila sam na plaži sa porodicom”, rekla je 34-godišnja žena, koja je dala samo ime Siam. “Nosila sam klasičnu maramu. Nisam imala namjeru da plivam.”

Svjedokinja događaja, Mathilde Cousin, potvrdila je incident. “Najtužnije je to što su joj ljudi vikali ‘idi kući’, dok su drugi aplaudirali policiji”, rekla je ona. “Njena kćerka je plakala.”

Prošle sedmice je Nica postala posljednje odmaralište koje je zabranilo burkini. Koristeći terminologiju korištenu u zabranama uvedenim ranije na drugim lokacijama, grad je zabranio odjeću koja “otvoreno manifestira sklonost ka vjeri u vrijeme kada su Francuska i bogomolje mete terorističkih napada.”

Zabrana u Nici se konkretno odnosi na napad kamionom 14. jula u kojem je poginulo 86 ljudi, te na ubistvo katoličkog svećenika 12 dana kasnije u sjevernom gradu Rouenu.

Zabranu je uvelo nekoliko gradova prije zasjedanja najvišeg francuskog administrativnog suda u četvrtak povodom žalbe Lige humanista, francuske nevladine organizacije. Oni osporavaju odluku nižeg suda u Nici, koji je podržao zabranu za burkini u gradu Villeneuve-Loubet.

Villeneuve-Loubet, koji se nalazi zapadno od Nice, među prvim je od 15 gradova koji je zabranio burkini, što je pokrenulo žestoku debatu u Francuskoj, ali i šire, o kupaćim kostimima koji pokrivaju cijelo tijelo, o pravima žena te o sekularizmu.

Žestoki sukobi

Gradonačelnik Korzike je također zabranio burkini u vrijeme tenzija na otoku i žestokih sukoba između lokalnih stanovnika i tri muslimanske porodice. U sukobima na plaži komune Sisco ranije ovog mjeseca je povrijeđeno četvero ljudi, a interventna policija je morala zaustaviti 200 Korzikanaca koji su pokušali ući u stambeno naselje u kojem živi veliki broj stanovnika sjevernoafričkih korijena. Korzikanci su vikali “ovo je naš dom”.

Policija istražuje uzrok nasilne tuče, iako nema zvanične potvrde da je neko nosio burkini na plaži u vrijeme sukoba.

Bez obzira na nedostatak potvrde, socijalistički gradonačelnik Ange-Pierre Vivoni je zabranio tu odjeću, a mjeru je opisao kao nužnom “za zaštitu stanovništva”.

Tribunal u Nici je u ponedjeljak presudio da je zabrana u Villeneuve-Loubetu “nužna, prikladna i proporcionalna”, kako bi se spriječili javni neredi nakon niza napada u Francuskoj.

Burkini “može uvrijediti vjerska uvjerenja ili vjerska neuvjerenja drugih korisnika plaže” i “mogao bi predstavljati prkos ili provokaciju koja bi povećala tenzije” koje osjeća zajednica, navodi se u odluci.

Odluka državnog vijeća, francuskog najvišeg administrativnog suda, predstavljat će pravni presedan za gradove širom zemlje.

Izvor: Agencije