Francuska poručila Rusiji i Iranu da obustave napade u Siriji

U zračnom napadu na tržnicu u mjestu Ariha poginulo je sedam civila, a 18 je ranjeno (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske osudilo je u srijedus bombaške napade u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika i pozvalo Rusiju i Iran, kao saveznike sirijske Vlade, da hitno obustave napade i osiguraju da humanitarna pomoć stigne do tog dijela Sirije.

“Rusija i Iran, kao garanti procesa u Astani i saveznici režima u Damasku, pod hitno trebaju osigurati prekid bombardiranja, kao i da humanitarna pomoć brzo stigne, potpuno i bez prepreka onima kojima je to potrebno”, navela je glasnogovornica Ministarstva Agnes Von der Muhll, prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornica Ministarstva opisala je napade u provincijama Idlib i Istočna Ghouta kao neprihvatljive, navodeći kako je bombardiranje bolnica i civila kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Zračni udari na tržnicu

Početkom sedmice u zračnom napadu na tržnicu u mjestu Ariha, koje pripada deeskalacijskoj zoni Idlib, poginulo je sedam civila, a 18 je ranjeno.

Direktor Civilne zaštite u Idlibu (Bijele beretke) Mustafa Haj Yusuf tvrdi kako su napad izveli ruski avioni, prenosi Anadolija.

“Ruski avioni su izveli zračni napad na tržnicu u Idlibu. U napadu je poginulo sedam civila, a 18 ih je ranjeno”, izjavio je Yusuf.

Izvor: Agencije