Francuska potvrdila da se Haftar liječi u bolnici u Parizu

Francuski mediji su objavili da se Haftar liječi u bolnici Val-de-Grace, čuvenoj vojnoj bolnici u blizini Pariza (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian potvrdio je da je jedan od libijskih moćnika, general Khalifa Haftar, primljen u bolnicu u blizini Pariza i da se njegovo zdravstveno stanje popravlja.

Radio France International je objavio da je Le Drian u obraćanju Komitetu za vanjska pitanja francuskog Nacionalnog parlamenta u srijedu rekao da je zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) i dalje hospitaliziran.

Francuski mediji su objavili da se Haftar liječi u bolnici Val-de-Grace, čuvenoj vojnoj bolnici u blizini Pariza.

Zdravstveno stanje 76-godišnjeg moćnog vojskovođe je i dalje nejasno. Haftarov glasnogovornik je negirao medijske navode da je njegov šef imao moždani ili srčani udar. On je rekao libijskoj televizijskoj stanici Al-Nabaa da je Haftar u dobrom stanju.

Međutim, neimenovani evropski diplomata je u srijedu kazao da je Haftar pretrpio nepovratno oštećenje mozga i da neće moći funkcionirati kao ranije.

Haftarova karijera

Khalifa Haftar je bio jedan od oficira koji su predvođeni pukovnikom Moammarom Gaddafijem, učestvovali u državnom udaru protiv kralja Idrisa u septembru 1969. godine, nakon čega je dobio važne zadatke unutar oružanih snaga.

Godine 1980. dobio je oficirski položaj.

Za vrijeme rata između Libije i Čada pada u zarobljeništvo, zajedno s još nekoliko stotina libijskih vojnika, krajem marta 1987. godine.

Nakon toga staje na stranu Čada i učestvuje u razbijanju Gaddafijevog režima, međutim, iz Čada ga šalju u Sjedinjene Američke Države, gdje nastavlja živjeti.

Na njegov račun se iznose optužbe da je u bliskim vezama sa zapadnim političkim i obavještajnim krugovima, a između ostalog i s američkom Centralnom obavještajnom službom.

Priključio se revoluciji koja je pokrenuta 11. februara 2011. godine, a koja je srušila Gaddafijev režim, ali se suprotstavio institucijama koje su formirane 2014. godine, nakon revolucije, a koje su imale za cilj da izvedu vojni udar na Generalni nacionalni kongres.

Od tada Haftar vodi rat protiv pobunjenika, a sve uz pomoć snaga iz Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Al Jazeera