Francuska prednjači u svijetu po pravima žena

Organizacija Svjetskog ekonomskog foruma objavila je listu o nejednakosti spolova za 142 zemlje svijeta.

Indeks o nejednakosti računao se u četiri ključne oblasti, a to su zdravstvo, obrazovanje, ekonomija i politika.

U sedam zemalja zabilježen je rast nejednakosti, a među njima su Srbija, koja je pala za 12 pozicija, te se sada nalazi na 54. mjestu.

Hrvatska, koja je u odnosu na prošlu godinu pala za šest, sada se nalazi na 70. mjestu i Makedonija, koja je na listi pala za 13 pozicija, te se sada nalazi na 70. mjestu.  

Od zemalja u regiji, jedino je Slovenija napredovala na ovoj listi i to za dvije pozicije i sada se nalazi na 36. mjestu.

Također, ovo istraživanje prvi put provedeno je i za Crnu Goru, dok ga za Bosnu i Hercegovinu, organizacija Svjetskog ekonomskog foruma još nije napravila.

S druge strane, izvještaj pokazuje da je evropska zemlja sa najvećim napretkom u smanjenju razlike među spolovima Francuska, koja se sa 45. popela na 16. mjesto.

Sve više Francuskinja u politici

U Francuskoj, za žene nikada nije bilo bolje vrijeme da se uključe u politiku, a u sferi kojom su kroz historiju dominirali muškarci, žene sada zauzimaju gotovo polovinu svih fotelja u vrhu Vlade.

Ovdje postoji i Ministarstvo za prava žena koje je napravilo zakon o jednakosti spolova, za koji se vjeruje da je najopsežniji na svijetu.

“Naša glavna poruka Vladi je da ulaže u prava žena. Imamo odličan zakon koji je veoma progresivan. Potrebno je samo hrabrosti da se napravi korak dalje, odnosno da se ozbiljno pozabavimo nejednakostima između muškaraca i žena”, izjavila je Claire Serre-Combe iz organizacije Osez Le Feminisme.

U augustu, Francuska je usvojila zakon, koji prema riječima ministrice za prava žena, rješava sve nejednakosti odjednom.

“I zaista, nova legislativa odnosi se na razlike u plaćama, nasilje u kući, nejednakost spolova u trgovini i politici. Također, olakšava ženama da urade abortus, ohrabruje očeve da uzmu porodiljski dopust. A osim toga, zabranjuje seksizam u medijima i takmičenja ljepote za djevojčice mlađe od 13 godina”, izvijestio je iz Pariza reporter Al Jazeere Jonah Hull.

To je sve doprinijelo da Francuska poboljša svoje mjesto na listi Svjetskog ekonomskog foruma o jednakosti spolova. Ali još ima mjesta za napredak.

U prosjeku, žene u Francuskoj zarađuju 25 posto manje od muških kolega, a zauzimaju blizu četvrtine mjesta u zakonodavstvu.

Žene zauzimaju samo tri posto direktorskih pozicija u francuskim kompanijama.

Jednakost možda postoji u samom vrhu Vlade, ali u realnom sektoru, mnoge žene poput poduzetnice Stephanie Dambron, osjećaju da su nadbrojane.

“Dug put je pred nama. Primjera radi, ako bih napisala listu svih mojih prijateljica poduzetnica, bila bi veoma kratka, za razliku od liste na kojoj bi popisala sve muškarce poduzetnike koje poznajem. Razlika je ogromna”, kazala je Dambron.

Zakon se možda promijenio u korist žena, ali za promjenu mišljenja i svijesti, bit će potrebno mnogo više vremena.

Izvor: Al Jazeera