Francuska prihvata prijedlog Njemačke o krizi

Čelnici Njemačke, Francuske i Italije su u Strazburu postigli dogovor o narednim koracima (EPA)

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy ublažio je pozive Evropskoj centralnoj banci (ECB) da odigra veću ulogu u rješavanju evropske dužničke krize, prihvatajući njemački prijedlog za bliže povezivanje 17 zemalja eurozone.

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Italije Marijom Montijem u četvrtak u Strazburu, Sarkozy je rekao da će “prijedlozi za izmjenu osnivačkih ugovora” biti predstavljeni narednih dana, prenosi AP.

On nije želio ulaziti u detalje kakve će to izmjene biti, ali je kazao da će biti spremne do sljedećeg samita lidera Evropske unije (EU), koji će biti održan 9. decembra.

Izmjene ugovora predstavljaju veoma težak proces, koji zahtijeva ratifikaciju svih 27 zemalja članica EU, uključujući i zemlje van zone eura kao što su Velika Britanija i Poljska.

Angela Merkel je navela da će izmjene ugovora “jasno pokazati da moramo preduzeti korake ka fiskalnoj uniji da bismo pokazali da znamo da politike moraju biti blisko usklađene ako imate zajedničku, stabilnu valutu”.

“Političko povjerenje u Evropi je izgubljeno, možemo ga povratiti samo kroz politiku”, dodala je ona.

Jak i stabilan euro

Poslije prvog sastanka troje lidera nakon što je Monti stupio na funkciju premijera Italije prošle sedmice, kada je porasla zabrinutost tržišta oko ogromnog duga Italije, koji iznosi 1,9 biliona eura, Sarkozy je naveo da su dogovorili da se “uskoro” ponovo sastanu u Rimu da, na poziv Montija, nastave razgovor.

Ocjenjuje se da trenutni napori za rješavanje krize koje Evropa preduzima nisu dovoljni da se izbore s planinom italijanskog duga.

Sastanak u Strazburu održan je u vrijeme pojavljivanja znakova da čak ni Njemačka i Francuska, dvije najveće privrede eurozone, nisu imune na krizu, zbog koje su tri relativno male države već morale biti spasavane.


Evropska centralna banka [EPA]

Troje lidera se saglasilo da će učiniti sve što je u njihovoj moći da stabilizira situaciju u Evropi i spase euro.

“Mi želimo euro, želimo jak, stabilan euro, i učinićemo sve da ga odbranimo”, rekla je Angela Merkel.

Predsjednik Francuske i premijer Italije stajali su pored njemačke kancelarke na konferenciji za novinare dok je ona ponavljala svoj stav o položaju ECB u krizi.

Neograničena moć ECB-a

Posmatrači i trgovci smatraju da bi stav Angele Merkel mogao ugroziti opstanak eurozone.

Kancelarka je insistirala da prijedlozi izmjena “neće uključivati ECB”, koja je, kako je Angela Merkel naglasila, odgovorna za monetarnu, a ne fiskalnu politiku.

“U izmjenama ugovora radit ćemo na pitanjima fiskalne unije, dublje političke saradnje, biće predloga za to, ali to nema veze sa ECB”, dodala je nemačka kancelarka.

Mnogi smatraju da je ECB jedina institucija sposobna da umiri uzburkana finansijska tržišta, a uporno odbijanje Angele Merkee da banka preuzme veću ulogu oborilo je indekse tržišnog raspoloženja i akcije širom Evrope.

ECB potencijalno ima neograničenu finansijsku moć, jer ima mogućnost štampanja novčanica.

Njemačka ipak smatra da monetizacija duga nije dobra ideja.

Italijanski premijer je ponovio obećanje da će uravnotežiti državni budžet do 2013. godine, iako je zaobišao pitanje da li će postizanje tog cilja zahtijevati dodatne mjere štednje, kao i da li će u tom slučaju, to značiti padanje treće po veličini privrede u eurozoni u recesiju.

Izvor: Agencije