Francuska: Protivteroristički zakon prihvaćen bez veće rasprave

Zakon daje policiji više ovlaštenja da provodi racije (EPA)

Zakon o suzbijanju terorizma, koji je u utorak donesen u Francuskoj i koji su njegovi protivnici ocijenili “liberticidnim”, a UN-ovi stručnjaci kritikovali, nije potaknuo veću javnu raspravu u zemlji koja za sebe voli reći da je domovina ljudskih prava i koja je u posljednje vrijeme na meti neviđenih terorističkih napada.

Dva dana nakon ubistva dvije mlade žene na stanici u Marseilleu uz povik “Bog je najveći” i otkrivanja bombe kućne izrade u središtu Pariza francuski zastupnici odobrili su neviđeno pooštravanje Zakona o suzbijanju terorizma.

Po novom zakonu, proširuju se ovlasti administrativne vlasti, napose prefekta, a na štetu sudija: olakšava se pretres, kućni pritvor, zatvaranje bogomolja koje se ocijene sumnjivima, pojačava kontrola identiteta na granicama i u blizini stanica.

Zatvaranje džamija i crkava

Zakon svim najvišim zvaničnicima lokalnih samouprava omogućuje zatvaranje džamija, crkvi i drugih mjesta za obožavanje na šest mjeseci ako se ustanovi da su propovjednici podsticali napade ili glorifikovali terorizam, navodi AFP.

Rukovodstvo religijskog objekta ima 48 sati da uloži žalbu nakon odluke o zatvaranju, a istražitelji ne moraju priložiti dokaze o radikalnom propovijedanju ili spisima sa sličnom tematikom. Objekti se mogu zatvoriti na osnovu “ideja i teorija” koje vjernici razmjenjuju među sobom.

Zakon daje policiji više ovlasti da provodi racije, što je jedna od njegovih najkontroverznijih tačaka, jer su manjinske grupe zabrinute da će zbog toga biti zlostavljane, navodi AFP.

Francuzi odobravaju zakon

Više od polovine Francuza (57 posto) odobrava zakon, premda ih 62 posto smatra da bi mogao “ograničiti njihove slobode”, pokazuje nedavna anketa Fiduciala / Odoxa.

“Riječ je o neviđenom nazadovanju javnih i naših ličnih sloboda”, ocijenio je advokat Emmanuel Daoud izrazivši žaljenje zbog toga što aktivisti za ljudska prava nisu uspjeli “nametnuti dijalog i raspravu”.

“Ako jedna stara demokratska nacija kao što je naša ovako rješava sukob slobode i sigurnosti, dokidajući sva načela kojima se vodi naš krivični zakon, onda imamo razloga za zabrinutost u Evropi i drugdje”, zaključio je.

Izvor: Agencije