Francuska prvak svijeta u rukometu

Francuzi su očekivano došli do zlata i sa petim svjetskim naslovom postali najuspješnija rukometna reprezentacija svih vremena.

Večerašnjim finalnim duelom Francuske i Katara završeno je 24. Svjetsko prvenstvo u rukometu, a pobjedu je slavila Francuska rezultatom 25:22.

Francuska je tako postala jedina zemlja na svijetu koja u svojim vitrinama ima pet titula Svjetskog prvenstva i iza sebe je ostavila Rumuniju i Švedsku koje su pehar prvaka osvajale po četiri puta.

Raspoloženi Karabatić

Uz naslov svjetskih prvaka, Francuzi su aktuelni olimpijski i evropski prvaci, dok je Katar prva azijska reprezentacija koja je igrala u finalu.

Međutim Francuzi su pokazali dominaciju i nisu dozvolili protivniku da im ugrozi petu titulu prvaka svijeta koju su večeras osvojili rezultatom 25:22.

Poljacima bronzana medalja

U borbi za bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu rukometna reprezentacija Poljske pobijedila je selekciju Španije sa 29:28, i to nakon produžetaka.

 Poljaci su se na kraju okitili bronzanom medaljom i sada se u potpunosti mogu posvetiti organizaciji predstojećeg Evropskog prvensta na kojem će kao domaćini pretendirati na najviše postolje.

Susret je bio jedan od najneizvjesnijih na proteklom prvenstvu, a Poljaci su tek u produžecima stekli prednost za osvajanje trećeg mjesta.

Na kraju prvog poluvremena rezultat je bio 13:13, a i drugo poluvrijeme je završeno neriješenim rezultatom 24:24.

Poljska je u produžecima bila bolja sa 5:4 i zasluženo su ponijeli bronzu.

Reprezentacije iz regije, Hrvatska i Slovenija jučer su završile svoje nastupe na prvenstvu. Hrvatska je u razigravanju za peto mjesto poražena od selekcije Danske rezultatom 28:24. Hrvati i Danci su već ranije osigurali nastup na Olimpijadi, pa je utakmica imala samo prestižni značaj.

I Slovenci su poraženi u razigravanju za sedmo mjesto od selekcije Njemačke rezultatom 30:27, ali je njima poraz mnogo teže pao jer nisu izborili to sedmo mjesto koje također, vodi na predstojeće Olimpijske igre.

Reprezentativac Slovenije Dragan Gajić je sa 71 golom bio najbolji strijelac prvenstva.

Svjetsko prvenstvo, finale i utakmica za 3. mjesto:

Katar-Francuska 22:25

Španija – Poljska 28:29 (nakon produžetaka)

Izvor: Agencije