Francuska: Spriječiti finansiranje terorizma

Napadači na raspolaganju imaju sve nove tehnologije za transfer novca i stoga moramo imati odgovarajuća pravila u našim zemljama, poručio je Sapin (EPA)

Francuski ministar finansija u četvrtak će s američkim kolegom razgovarati o standardiziranju pravila u mnogim zemljama kako bi se spriječili manji, anonimni novčani transferi za koje se vjeruje da se koriste za planiranje i izvršenje napada poput onih u Parizu 13. novembra, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ministri finansija 15 članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak su jednoglasno usvojili rezoluciju koja povezuje postojeće mjere u vezi sa zabranom finansiranja ISIL-a.

Prije tog sastanka, francuski ministar Michel Sapin kazao je da je ključno spriječiti manje, skrivene transakcije od 10.000 do 30.000 eura.

“Karakteristika tog tipa terorizma je da nije skup, ali je vrlo efikasan. Ako želimo to spriječiti, moramo uočiti to manje kretanje novca u opasnim krugovima ili između opasnih pojedinaca”, kazao je.

‘Više niko ne nosi kofere pune novca’

Posebno je upozorio na korištenje takozvanih prepaid kartica na koje pojedinci uplaćuju po nekoliko stotina eura te se ta sredstva lako prebacuju preko granice na drugu takvu karticu, a da se pritom vlasnici kartica ne moraju identificirati.

Na taj su način napadači u Parizu prebacili novac iz Belgije u Francusku, rekao je. 

“Više niko ne nosi kofere pune novca. Teroristi imaju na raspolaganju sve nove tehnologije za transfer novca i stoga moramo imati odgovarajuća pravila u našim zemljama”, poručio je Sapin.

Pojasnio je da je u Evropskoj uniji o tome donesena direktiva te da sada o tom pitanju želi razgovarati s američkom stranom.

Usvojena rezolucija u UN-u, koju sponzoriraju SAD i Rusija, postavlja ISIL na isti nivo s Al-Kaidom, što dovoljno pokazuje rastuću prijetnju koju ta oružana grupa predstavlja, naročito na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Ministar finansija SAD-a Jacob Lew, koji je predsjedavao sastankom u četvrtak, prvim skupom ministara finansija tog tipa, izjavio je kako je blokiranje pristupa ISIL-u međunarodnom finansijskom sistemu “ključno za efikasnu borbu protiv nove nasilne terorističke grupe”.

Grupa ISIL, koja zarađuje kroz prodaju nafte, otkupnine za otete osobe i druge kriminalne aktivnosti, već je meta UN-ovih sankcija prema rezolucijama koje se odnose na poslove s Al-Kaidom.

Izvor: Agencije