Francuska: Suočavanje predsjedničkih kandidata

Dva bivša premijera bore se za poziciju kandidata francuskih konzervativaca na predstojećim predsjedničkim izborima. Francois Fillon i Alain Juppe učestvovali su u televizijskoj debati uoči unutarstranačkih izbora zakazanih za nedjelju.

Francois Fillon favorit je na izborima za konzervativnog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. Njegovom rivalu Alainu Juppeu bio je potreban snažan nastup. Ipak, Fillon je zadržao prednost. Bio je jasan i odlučan u oslikavanju Francuske kao posrnule države, a sebe kao čovjeka koji će je popraviti.

„Za dvije godine popravit ćemo situaciju, a za pet ćemo prepoloviti nezaposlenost. Sustići ćemo susjedne države, a za deset godina bit ćemo najsnažnija država Evrope i uzeti sudbinu u svoje ruke“, rekao je Francois Fillon, predsjednički kandidat konzervativaca.

Juppe također obećava ekonomske reforme, ali kaže da su njegove metode suptilnije.

„Francuskoj treba snažan predsjednik, neko ko može provesti reforme. Hrabre, važne i brze reforme, ali ne tako brutalne. Vjerujem kako moramo uvjeriti francuski narod da su reforme pozitivna stvar, a ne neka vrsta kazne“, kazao je Alain Juppe, predsjednički kandidat konzervativaca.

Juppe optužio Fillona da je Putinov čovjek

Kandidati imaju sasvim različite stavove o pitanju francuskog identiteta. Fillon ističe kako useljenici moraju poštovati kulturno naslijeđe države u koju su došli, a Juppe kako snaga Francuske leži u njenoj raznolikosti.

Kad je riječ o vanjskoj politici, Fillon se zalaže za bliže odnose s Moskvom. Ruski predsjednik Vladimir Putin na ruskoj televiziji pohvalio je Fillonov stav. U debati, Juppe je napadao, a Fillon se branio.

„Da sam predsjednik, rekao bih Putinu da ne možemo prihvatiti aneksiju Krima, jer to predstavlja kršenje međunarodnog zakona“, rekao je Alain Juppe.

„Sve što kažem jeste da trebamo sjesti za stol s Rusima, ne tražeći dozvolu od Amerikanaca. Trebamo pokušati izgraditi, ako ne povjerenje, onda nešto čime bismo Rusiju približili Evropi“, kazao je Francois Fillon.

„Na unutarstranačkim izborima u Francuskoj svi imaju pravo glasa, ne samo članovi stranke. Zbog razjedinjenosti vladajućih socijalista, predsjednička trka, po svemu sudeći, odvijat će se između desnice i krajnje desnice. Mnogi će na izborima u nedjelju glasati za kandidata kojeg podržavaju. Ipak, neki će glasati strateški, za kandidata za kojeg vjeruju da može pobijediti ultradesničarku Marine Le Pen“, javlja reporterka Al Jazeere Natacha Butler.

Oba kandidata u debati su istakla kako su baš oni u stanju zaustaviti liderku Nacionalnog fronta.

Francuski birači odlučit će kome će dati svoje povjerenje.

Izvor: Al Jazeera