Francuska treba odlučiti šta želi od Unije

Barnier, član opozicione stranke desnog centra UMP-a, bio je ministar vanjskih poslova 2005. godine (EPA)

Francuska bi trebala održati nacionalnu debatu, poput Njemačke ili Britanije, o tome šta želi od EU-a, umjesto da čeka da Berlin definira sljedeću fazu evropskih integracija, izjavio je Michel Barnier, Francuz koji obavlja funkciju komesara EU-a za unutrašnje tržište i finansijske regulative.

Barnier je pozvao predsjednika Francoisa Hollandea da imenuje višestranački panel od starijih političara, koji će sastaviti izvještaj o francuskim interesima u Evropi i povesti debatu o daljim koracima ka jačanju Unije, prenio je Reuters.

“Krajnje je vrijeme da se usaglasimo o ovim pitanjima. O njima se nikada ne razgovara u ovoj zemlji. Šezdeset posto pravila, normi i zakona u Francuskoj su derivat zakona EU-a. Zašto onda nikada ne razgovaramo o toj politici, a znamo da kažemo da je za sve kriv Brisel?”, rekao je Barnier.

Barnier, član opozicione stranke desnog centra UMP-a, bio je ministar vanjskih poslova 2005. godine, kada je predloženi ustav EU-a blokiran referendumom u Francuskoj.

Tranzicijska godina

Većina građana tada je bila protiv širenja Unije i zone slobodnog tržišta.

On je rekao da Pariz treba iskoristiti činjenicu da je 2013. godina tranzicijska i da će evropska diplomatija biti manje aktivna zbog izbora u Italiji i Njemačkoj, navodi agencija Srna.

Očekuje se da će Berlin poslije njemačkih parlamentarnih izbora u septembru predložiti izmjene osnovnog sporazuma EU-a radi jačanja integracije eurozone u oblasti budžeta i ekonomske politike, dodao je Barnier.

Predsjednik Hollande jedva je dobio podršku Parlamenta za fiskalni pakt eurozone prošle godine i za sada izbjegava inicijative o evropskim integracijama zbog straha da će to izazvati podjele u njegovoj Socijalističkoj partiji i u ljevičarski orijentiranoj glasačkoj bazi vladajuće stranke.

Izvor: Agencije