Francuska u borbe šalje perjanicu svoje mornarice

Na nosaču Charles de Gaulle može da se nalazi približno 40 aviona ili helikoptera (EPA)

Francuske vlasti uputit će u regiju Bliskog istoka borbenu grupu sa nosačem aviona na atomski pogon Charles de Gaulle na čelu, radi intenziviranja borbi protiv Islamske države Irak i Levant u Siriji i Iraku, javile su agencije.

Zajedno sa perjanicom francuske mornarice bit će upućeni i prateći brodovi, opremljeni sistemima zračne odbrane.

Također će biti priključeno šest aviona tipa Rafale, stacioniranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i šest Miragea koji lete iz Jordana.

Jedini nosač te vrste

Charles de Gaulle je prvi nosač aviona na nuklearni pogon, proizveden izvan SAD-a, najveći je vojni brod u zapadnoj Evropi i jedini nosač aviona te vrste u Francuskoj.

Na njemu može da se nalazi približno 40 aviona ili helikoptera.

Taj nosač je 2000-ih učestvovao u borbenim operacijama protiv mreže Al-Kaida u Afganistanu i podržavao koalicione snage u toj zemlji, a 2011. je pomagao u osiguranju zone zabrane leta nad Libijom.

Februara ove godine, Charles de Gaulle je bio upućen u Perzijski zaljev na ograničeni rok radi učešća u borbama na sjeveru Iraka, i vratio se u francusku luku Toulon u aprilu, podsjeća agencija.

U tom periodu izvođeno je dnevno između deset i 15 zračnih napada, navodi AFP.

Francuska je počela sa zračnim napadima na pripadnike različitih grupa u Siriji u oktobru, nakon godinu dana napada na ISIL u Iraku.

Izvor: Agencije