Francuska: Uhapšen prijatelj napadača, policajac preminuo

Policajac koji se ponudio da bude taoc, podlegao je povredama koje mu je naneo napadač. (EPA)

Policija u Francuskoj uhapsila je 17. godišnjeg mladića zbog povezanosti sa istragom o jučerašnjem terorističkom napadu u supermarketu na jugozapadu Francuske, u kojem su poginule četiri osobe, saopštila je danas Kancelarija tužilaštva u Parizu.

Neidentifikovani tinejdžer uhapšen je noćas zbog navoda o zločinačkom udruživanju u vezi sa terorističkim napadom, prenosi AP.

On je prijatelj napadača identifikovanog kao Redouanea Lakdima, poreklom iz Maroka, koji je ubijen u pucnjavi, kada je započeo opsadu u supermarketu.

Pariski tužilac Francois Molins koji vodi istragu, u petak je izjavio da je još jedna žena koja je bliska Lakdimu takođe pritvorena po istoj osnovi.

Kako je Reuters prethodno izvestio, francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb izjavio je da je francuski policajac, koji je zamenio taoca u jučerašnjem terorističkom napadu, preminuo danas od zadobijenih povreda.

“Umro je za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegov heroizam, hrabrost i žrtvu”, napisao je Collomb na Twitteru, navodeći da je ime poginulog žandarma Arnaud Beltrame.

On je bio teško ranjen u pucnjavi u supermarketu u gradu Treb u napadu u kojem je poginulo troje ljudi, a 16 povređeno.

Ministar Collomb je juče rekao da se policajac “dobrovoljno ponudio da zameni mesto sa jednim taocem” u supermarketu u gradu Treb i da je tokom incidenta povređen.

Taj policajac potom uspeo je da ostavi svoj telefon uključen i tako uspostavio kontakt sa policajcima ispred supermarketa tokom talačke krize, prenosi AP.

Collomb je rekao da su specijalne francuske snage upale u market i ubili napadača pošto su čuli pucnje unutra. On nije naveo kako je i kada povređen policajaca koji je zamenio taoca.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je napadača kao 26-godišnjeg sitnog kriminalca koji se smatrao radikalizovanim i da je bio pod policijskim nadzorom.

Collomb je rekao da je Lakdim delovao samostalno.

Reuters je preneo da je Islamska država putem saopštenja objavljenog na internetu preuzela odgovornost za ubistvo troje ljudi u francuskim gradovima Karkason i Treb, ne dajući dokaze za tu tvrdnju.

Tužilac Molins rekao je da je napadač bio poznat bezbednosnim službama zbog veza sa radikalnim islamom.

Izvor: Agencije