Francuska usvojila zakon o sedaciji smrtno bolesnih

Francuska javnost podijeljena je oko eutanazije smrtno bolesnih osoba (AP)

Poslanici francuskog parlamenta usvojili su prijedlog zakona koji će dopustiti ljekarima da smrtno bolesne pacijente drže pod sedacijom sve do smrti, ali ipak zabranjuje eutanaziju ili asistirano samoubistvo.

Poslije više godina napete debate o toj temi i dugačke procedure u parlamentu, prijedlog zakona o palijativnoj sedaciji je usvojen u donjem domu francuskog parlamenta, kao i Senatu, prenio je Tanjug agenciju AP.

Novi zakon će omogućiti pacijentima da zatraže “duboku, trajnu sedaciju do smrti”, ali samo u slučajevima kad je njihovo stanje takvo da će vjerovatno rezultirati brzom smrću.

Debata o palijativnoj sedaciji aktualizirana je zbog slučaja Vincenta Lamberta, Francuza koji je u komi već šest godina, nakon saobraćajne nesreće. Njegova porodica je podijeljena oko toga treba li nastaviti brigu za njega, navodi The Guardian.

Humanost rješenja

Ljekarima će biti dopušteno da prekinu tretmane koji imaju za cilj održavanje u životu, uključujući vještačku hidraciju i hranjenje. Sedacija i sredstva za ublažavanje bolova će biti dopuštena “čak i ako bi mogli da skrate život osobe”.

Zakon o palijativnoj sedaciji se odnosi čak i na pacijente koji ne mogu izraziti vlastitu volju, pa će se konsultirati članovi njihovih porodica.

Novi zakon će omogućiti da pacijenti budu pod sedacijom sve dok ne preminu prirodnom smrću kao posljedica svoje bolesti ili dok ne preminu od izgladnjivanja. Neki ljekari, međutim, tvrde da bi eutanazija mogla da bude humanije rješenje.

Jedan od koautora zakona, poslanik iz redova konzervativaca Jean Leonetti, izjavio je da novi zakon poručuje Francuzima: “Na kraju vašeg života, ukoliko je patnja nepodnošljiva, moći ćete da izaberete da zaspite, mirni i spokojni.”

Izvor: Agencije