Oglasi

Francuska uvela stroge mjere sigurnosti

Hollande kazao da je Francuska uvela mjere nadzora zbog prijetnje terorizma nakon akcija u Maliju i Somaliji.
Hollande: U toku je nadzor javnih objekata i saobraćajne mrežeAP

Francuske vlasti su poslije vojne intervencije koju su izvele protiv  pobunjenika u Maliju i Somaliji uvele strožije sigurnosne mjere, uključujući i antiterorističke, saopćio je francuski predsjednik Francois Hollande.

On je u večernjim satima u subotu rekao da je Francuska "preduzela sve neophodne mjere predostrožnosti", zbog terorističke prijetnje, uključujući i "nadzor javnih objekata i saobraćajne mreže".

Predsjednik Francuske ocijenio je i da je vojna intervencija te zemlje u Maliju zaustavila napredovanje pobunjenika ka jugu i da je njen jedini cilj borba protiv terorizma, prenijele su agencije.

Hollande je dodao i da Pariz "ne brani nijedan drugi interes osim čuvanja prijateljske države" i dodao da je to razlog što je akciju podržala "cijela međunarodna zajednica i pozdravile sve afričke zemlje".

Ubijen komandos u Somaliji

Vojska Malija pokrenula je u petak, uz vojnu podršku Francuske, ofanzivu protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, koji kontroliraju sjever Malija, a Hollande je tom prilikom saopćio da su francuske oružane snage počele vojnu intervenciju u Maliju kako bi pomogle Vladi u Bamaku da se obračuna sa pobunjenicima.

Ofanziva je uslijedila dan pošto je Mali zatražio pomoć Ujedinjenih naroda i Francuske, nekadašnje kolonijalne sile, za obračun sa pobunjenicima.

U Somaliji, u subotu je tokom neuspjele operacije spašavanja, koju su izveli francuski komandosi, ubijen francuski talac otet 2009, navodno oficir francuskih specijalnih snaga pod pseudonimom "Denis".

Tokom borbe između francuskih komandosa i pobunjenika Al-Shababa poginulo je i 17 somalskih boraca na jugu ove afričke države.

Izvor: Agencije