Oglasi

Francuska zadržava granične kontrole u EU

Nakon Njemačke i Danske, i Francuska je saopćila da će zadržati kontrole zbog 'terorističke prijetnje koja i dalje postoji.'
Evropska komisija prošlog mjeseca je predložila ukidanje francusko-njemačkog prijedloga koji bi omogućio trajnije granične kontrole unutar šengenske zone EUEPA

Nakon Njemačke i Danske, i Francuska je saopćila da će na sljedećih šest mjeseci zadržati kontrole na granicama zbog, kako se navodi, terorističke prijetnje koja i dalje postoji.

Francuska je najavila da će kontrole uvedene nakon napada u Parizu 13. novembra 2015. zadržati do 30. aprila 2018, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kontrole su trebale biti ukinute 31. oktobra. Evropska komisija u četvrtak je potvrdila da je primila obavijest Francuske, kao i Njemačke i Danske kojima ju informiraju o produženju tih kontrola.

"Komisija će sada procjenjivati sve informacije najavljenih privremenih kontrola", navela je.

U objašnjenju odluke, Francuska je ponovo navela terorističku prijetnju i dodala da je od početka 2017. godine 22 atentata bilo usmjereno na francusku teritoriju, od kojih je pet izvedeno, pet je propalo a 12 je spriječeno.

Odluka Njemačke

Njemačka je produžila kontrolu pasoša na granici sa Austrijom i na letovima koji stižu iz Grčke za još šest mjeseci uslijed zabrinutosti zbog terorističkih napada i ilegalnih migracija, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Evropska komisija prošlog mjeseca je predložila ukidanje francusko-njemačkog prijedloga koji bi omogućio trajnije granične kontrole unutar šengenske zone EU.

Njemačka je o svojoj odluci obavijestila pismom Evropsku komisiju, Evropsko vijeće, EU, predsjednika Evropskog parlamenta i ministre unutrašnjih poslova država članica šengenskog sporazuma, prenosi Reuters.

Komisija je dozvolila Njemačkoj da kontrolira svoju granicu sa Austrijom u 2015. godini uslijed vala izbjeglica koje su pristigle u zapadnu Evropu, a privremena dozvola važi do 11. novembra.

Imigracija će, kako se navodi, biti ključno pitanje na pregovorima Konzervativne partije njemačke kancelarke Angele Merkel, stranke Slobodnih demokrata i njemačke partije Zelenih.

Granične kontrole odnose se i na letove

Ministar unutrašnjih poslova Thomas De Maiziere opravdao je ovaj potez Njemačke istakavši neprestanu zabrinutost po sigurnost i rekao da je potpuno vraćanje na slobodno putovanje unutar šengenske zone uslovljeno poboljšanjem situacije u cjelini. U Njemačkoj se u 2016. godini dogodilo pet napada.

"Radimo snažno na ovome, sve države članice, Evropska komisija i Evropsko vijeće, ali još uvijek je pred nama dug put", poručio je Maiziere.

Granične kontrole odnose se i na letove koji u Njemačku pristižu iz Grčke koja je bila izlaz za hiljade izbjeglica iz Iraka i Sirije.

Prema podacima ministarstva, 140.000 tražilaca azila registrirano je u Njemačkoj od početka 2017. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.