Francuska: Zaštititi džamije od stranih utjecaja

Francuski muslimani druga su najbrojnija vjerska skupina u zemlji (AP)

Muslimansko vijeće Francuske želi osnovati jedinstvenu fondaciju koja će služiti za finansiranje izgradnji te rada svih džamija u zemlji, kako bi te vjerske objekte sačuvali od “radikalnih donatora”, prenosi agencija Anadolija.

Šef Muslimanskog vijeća Francuske Anouar Kbibech predložio je danas da se fondacija finansira naknadama iz sektora halal hrane. 

Francuska, koja je domovina najveće muslimanske zajednice u Evropi, sekularna je država koja zabranjuje upotrebu državnog novca za izgradnju bogomolja.

Francuski premijer Manuel Valls u nedjelju je, nakon više napada u toj zemlji, rekao da želi “stati u kraj” finansiranju džamija iz inostranstva. 

Vallsovo upozorenje

Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je otvoren za privremenu zabranu stranog finansiranja izgradnje džamija, nakon niza napada u Francuskoj za koje su odgovornost preuzeli sljedbenici grupe Islamska država Irak i Levant.

Valls je u intervjuu dnevniku Le Mond, par dana nakon napada pripadnika ISIL-a na svećenika pred oltarom u crkvi koji je probudio strahove od vjerskih tenzija u sekularnoj Francuskoj, rekao da njegova zemlja mora da uspostavi “nove odnose” sa islamom, prenosi Tanjug.

Valls je, također, rekao da bi imame trebalo obučavati u Francuskoj, a ne negdje drugdje.

Izvor: Agencije