Francuska želi obnoviti politički proces u Siriji

Hemijska eskalacija u Siriji nije prihvatljiva, poručio je Le Drian (Reuters)

Francuska želi “raditi već sada na obnovi” političkog procesa u sirijskoj krizi, izjavio je šef francuske diplomatije nekoliko sati nakon zapadnih udara na Siriju kao odmazde na navodni hemijski napad.

“Mora se pronaći plan izlaska iz krize uz političko rješenje. Spremni smo raditi na tome već sada sa svim zemljama koje mogu pridonijeti”, izjavio je Jean-Yves Le Drian u zajedničkoj izjavi s ministricom oružanih snaga Florence Parly.

Dva prioriteta

Francuska ima “dva prioriteta, borbu protiv naoružanih grupa, posebno ISIL-a, i povratak stabilnosti koja traži političko rješenje”, naglasio je on.

U tom kontekstu Francuska će također “poduzeti političke inicijative” oko “raspuštanje sirijskog hemijskog programa na provjerljiv i nepovratan način” i poštivanja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre i pristupu stanovništva humanitarnoj pomoći, dodao je on.

Nužan je “prekid vatre na čitavoj sirijskoj teritoriji i humanitarni pristup civilnom stanovništvu kao što nalažu rezolucije Vijeća sigurnosti”, naglasio je on.

“Te odluke imaju snagu međunarodnog zakona, nameću se svima, dosad su bile mrtvo slovo na papiru. Moramo ih oživjeti”, rekao je on.

Legitimna i ciljana operacija

Vojna operacija SAD-a, Velike Britanije i Francuske je “legitimna, proporcionalna i ciljana”, ocijenio je također Jean-Yves Le Drian.

„Hemijska eskalacija u Siriji nije prihvatljiva, a proizvodnja i korištenje tog oružja predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti“, kazao je on.

Zračni udari upisuju se u okvir 7. povelje UN-a koja predviđa upotrebu sile u slučaju prijetnje miru.

Izvor: Agencije