Francuske i malijske snage ušle u Diabaly

Francuska i malijska vojska ušle su u ponedjeljak u zapadni grad Diabaly, koji je postao poprište sukoba od kad je prošle sedmice dana pao pod kontrolu pobunjenika, prenosi Tanjug.

Konvoj sa blizu 30 oklopnih vozila, sa skoro 200 francuskih i malijskih vojnika ušao je u grad oko devet sati ujutro, gdje ih nije sačekao otpor pobunjenika, koji su u velikom broju ranije pobjegli iz grada.

Francuska pješadija, kao i padobranci i pripadnici malijske vojske, ušli su u grad uz podršku helikoptera Gazele, prenosi reporter AFP-a sa lica mjesta.

Vojni zapovjednici izrazili su bojazan da su pobunjenici postavili mine na putu prilikom bijega iz Diabalyja, odakle su dolazile kontradiktorne informacije poslije prošlosedmičnih žestokih okršaja sa pobunjenicima.

Do pomijeranja malijskih i francuskih snaga došlo je u ponedjeljak ujutro iz grada Niono, koji se nalazi na 60 kilometara južno od Diabalyja, na teritoriji koju kontroliraju Vladine trupe.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian rekao je u nedjelju da Diabaly, udaljen 400 kilometara sjeverno od glavnog grada Bamaka, još nije pod kontrolom malijske vojske, pošto su proteklih dana iz tog grada dolazile kontradiktorne informacije.

Pozitivan razvoj

“Sve ukazuje na to da će nastupiti pozitivan razvoj događaja u Diabalyju u narednih nekoliko sati”, najavio je francuski ministar.

Prema francuskom oficiru u gradu Niono, malijska vojska je patrolirala periferijom Diabalyja, gdje “situacija nije sasvim jasna”.

“U teoriji pobunjenici su napustili grad, ali su i dalje mobilni i odlučni da napadnu”, rekao je on, prenosi AFP.

I neimenovani pukovnik malijske vojske smatra da je situacija oko tog grada neizvjesna budući da postoji manji broj stanovnika koji su naklonjeni pobunjenicima, zbog čega je neophodna velika opreznost u predstojećim satima.

Francuska vojska je napredovala i na drugim lokacijama u Maliju i tokom vikenda je, uz podršku borbenih aviona, izvela desetak zračnih udara, prenosi AP.

Agencija navodi riječi francuskog ministra odbrane, koji je u intervjuu kanalu France 5 rekao da je pobunjenicima nanesen značajan udarac.

U znak odmazde za intervenciju francuske vojske u Maliju grupa Maskirana brigada uzela je prošle sedmice za taoce desetine ljudi na gasnom polju British Petroleuma na jugu susjednog Alžira, a bilans žrtava u operaciji oslobađanja talaca nije do kraja poznat.

Grupa je zaprijetila izvođenjem novih sličnih akcija ukoliko Francuska momentalno ne obustavi vojnu operaciju u Maliju.

Izvor: Agencije