Francuske trupe u kopnenim borbama u Maliju

Francuski vojnici počeli su direktnu borbu protiv gerilskih boraca koji pripadaju Ansar al-Dine skupini koja je povezana sa Al -Kaidom u Maliju, saznaje Al Jazeera. 

Reporterka Nazanine Moshiri izvještava iz Bamaka u srijedu citirala je Sanda Ould Boumana, glasnogovornika Ansar al-Dinea, da su francuske snage preselile sjeverno od prijestolnice Malija te da granatiraju Diabaly, grad u središnjem dijelu države Mali.

Moshiri citira Ould Boumana koji je rekao da se “borba događa dva kilometra od centra Diabaly, daleko od civila”.

“Vojni izvori u vojsci Malija kazali su za Al Jazeeru da se francuske specijalne snage bore u gradu”, izvještava Moshiri.

Edouard Guillaud, francuski vojni šef osoblja, rekao je da su francuske kopnene operacije u zapadnoafričkoj zemlji počele preko noći.

Naš dopisnik kaže kako se očekuje da će vojna akcija biti “teška” za Francusku ..

Nigerija vodi vojnu intervenciju afričkih država u Maliju. Ta zemlja odlučila je poslati u Mali blizu 200 vojnika, dok zapadne vlade pokušavaju spriječiti da Mali padne u ruke pobunjenika.

Strah građana

“Francuzi su u vrlo teškoj situaciji”, rekla je Moshiri. “Ansar Dine i druge oružane pobunjeničke grupe koje kontroliraju područje jako dobro poznaju teren i imaju vrlo sofisticirano oružje”, kazala je ona.

Dodala je da će prvi nigerijski kontingent od blizu 190 vojnika stići kasnije u srijedu, te da Parlament u državi Niger čeka odobrenje da pošalje svoj kontingent od najmanje 500 vojnika, koji čekaju na granici

Neke francuske trupe kreću se prema gradu Diabaly, gdje francuska izvodi zračne napade od subote, kada su pobunjenici preuzeli taj grad i pretvorili ga u vojni kamp.

Stanovnici Diabalyja, koji su izbjegli, kazali su za AP da su pobunjenici povezani sa Al-Kaidom blokirali puteve ka gradu, te da ne daju ljudima da bježe. Građani strahuju da će ih pobunjenici koristiti kao živi štit.

Organizacija za islamsku kooperaciju (OIC) u srijedu je izrazila podršku vojnoj intervenciji koju vode Francuzi.

Izvori: Al Jazeera i agencije