Francuske vjerske vođe traže veću zaštitu

Predstavnici francuskih vjerskih zajednica zatražili su od predsjednika Francoisa Hollandea da se na vjerske objekte diljem zemlje obrati posebna pozornost i pojačaju sigurnosne mjere.

“I jedni i drugi, pripadnici raznih vjera, istinski želimo da se na naše vjerske objekte obrati više pozornosti jer i najmanje vjersko zdanje može postati ciljem napada”, rekao je muftija i rektor Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur nakon sastanka s Hollandeom.

Sastanak je održan dan nakon što su dvojica napadača upala u crkvu u Saint-Etienneu-du-Rouvrayju blizu Rouena i ondje ubili svećenika, a još jednu osobu ranili.

Na susretu u Elizejskoj palači sudjelovali su kršćanski, muslimanski, židovski i budistički čelnici.

“Želimo da naši vjerski objekti budu u većem sigurnosnom fokusu, stalnom fokusu. Izražavamo duboko žaljenje zbog napada, koji je je protivan svemu što islam propovijeda”, rekao je Boubakeur,

Dodao je i kako “u ime francuskih muslimana prenosi duboku bol zbog tog napada”.

Hollande: Francuska je u opasnosti

Pariški nadbiskup Andre Vingt-Trois zauzeo se za harmonične odnose svih vjera u Francuskoj.

“Ne smijemo se dati uvući u političke igre Islamske države Irak i Levant. Ta organizacija želi okrenuti djecu iz iste obitelji jednu protiv drugih”, rekao je.

Jedan od napadača bio je otprije poznat francuskim vlastima. Pokušao je otići u Siriju 2015. i po povratku u Tursku bio je uhićen zbog sumnje da je povezan s naoružanim skupinama. Pušten je uz elektronički nadzor.

Odgovornost za napad u crkvi na sjeveru Francuske u kojem je ubijen 84-godišnji svećenik, a još jedna osoba teško je ozlijeđena, preuzeo je ISIL.

ISIL je nedugo nakon napada poručio da su napadači bili njezini “vojnici”.

Hollande je potom priznao kako je francuska demokracija u opasnosti, ali i da će vlasti i dalje primjenjivati najstrože mjere u okviru izvanrednog stanja. Dodao je i da ograničavanje slobode i ustavnih prava ne pomaže u borbi protiv terorizma, već slabi jedinstvo nacije.

Lider oporbe Nikolas Sarkozy pozvao je vlast da poduzme sva raspoloživa sredstva jer je, kako je rekao, u tijeku rat i Francuska nema drugog izbora nego ga voditi i pobijediti.

Izvor: Al Jazeera i agencije