Francuske vlasti zaplijenile avion Ryanaira uoči polijetanja

Ryanair, Avion, Zrakoplov
Budući da vlasti šest mjeseci nisu dobile odgovor od Ryanaira, odlučile su djelovati i avion je zaplijenjen (EPA)

U zračnoj luci Bordeaux-Merignac na zapadu Francuske u četvrtak navečer odvila se nesvakidašnja scena – francuske vlasti zaplijenile su putnički zrakoplov Ryanaira zbog neplaćenih dugova upravo u trenutku kada se zrakoplov pripremao za let do Londona, zbog čega je 149 putnika ostalo u zračnoj luci.

Irski niskobudžetni zračni prijevoznik je dugovao novac i “nažalost francuska država je bila prisiljena” njegov Boeing 737 evakuirati, priopćile su u petak civilne zrakoplovne vlasti, prenosi Tanjug agencije AP.

Putnici su prethodno prošli putničku i sigurnosnu kontrolu i pripremali se za ulazak u zrakoplov, koji je već bio postavljen na pisti, ali su im vlasti tada rekle da se moraju vratiti.

Putnici su, na kraju, za London otputovali drugim letom, ali pet sati kasnije.

Na listu razloga za otkazivanje leta sada se, pored oluja, štrajkova i računalnih kvarova, može staviti i vladina zapljena zrakoplva, zaključuje američka agencija.

Nezakonite subvencije

Ryanairov avion, vrijedan više milijuna dolara, francuske vlasti su vratile toj kompaniji tek nakon što je platila dug od 525.000 eura, a riječ je o sredstvima koje je EU proglasila nezakonitim subvencijama.

Glasnogovornik francuske agencije za zrakoplovstvo, Eric Heraud, rekao je da su regionalne vlasti, koje su izdale te subvencije, od 2014. pokušavale povratiti novac, a da su u svibnju poslale posljednje pravno upozorenje.

Budući da šest mjeseci nisu dobile odgovor od Ryanaira, odlučile su djelovati u noći između četvrtka i petka.

Ryanair je postao navjeća europska zrakoplovna kompanija po broju putnika jer stalno nudi letove po vrlo povoljnim cijenama, pa su mu zrakoplovi najčešće posve puni.

Izvor: Agencije