Francuski avioni bombardirali ISIL u Iraku

Zračni udari na položaje Islamska države Irak i Levant su svakodnevni (EPA)

Francuski avioni iz međunarodne koalicije koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Iraka i Levanta izveli su u noći sa ponedjeljka na utorak nove napade na položaje te organizacije “u blizini Mosula”, na sjeveroistoku Iraka, izvijestio je službeni Pariz.

“Noćas su francuski avioni izveli napade na Tal Afar, nedaleko od Mosula”, rekao je za javni Radio France Info francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

“Ne radi se o našim prvim udarima nakon napada koji su ga 14. jula u Nici počinili teroristi i u kojima su ubijene 84 osobe. Napali smo i jučer [ponedjeljak]. O tome ne izvještavamo svakodnevno, ali od kako smo u sklopu koalicijskih snaga, zračni vojni udari su svakodnevni. Na taj način garantiramo sigurnost Francuskoj, ali i čitavoj Evropi”, kazao je Le Drian.

Dovršiti ofanzivu

Francuski ministar smatra da bi zemlje članice koalicije, čiji će se predstavnici u srijedu i četvrtak sastati u Washingtonu, “morati dovršiti ofanzivnu koja je u toeku u Iraku i u Siriji”, koncentrirajući se pritom na “glavna uporišta” ISIL-a u Mosulu i u Raqui, gdje se “teroristi okupljaju i organiziraju”.

Ta ofanziva “dobro napreduje”, a ISIL je do sada izgubio 40 posto svog teritorija i imao velike ljudske gubitke”, kazao je ministar, dodavši da bi “pritisak trebalo nastaviti bez prestanka” kako bi se ISIL “u potpunosti iskorijenio”.

Francuska je zemlja zapadne Evrope najviše pogođena napadima s velikom smrtnošću, a odgovornost za napade preuzeo je ISIL.

Napad u Nici

Odgovornost za nedavni napad u Nici, u kojem je vozač kamiona usmrtio 84 ljudi, preuzeo je ISIL.

Istraga francuskih vlasti pokazala je da je 31-godišnji napadač, Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel, prije napada izrazio podršku ISIL-u i da je na internetu tragao za informacijama o napadu na noćni klub u Orlandu, SAD, u kojem je ubijeno 50 osoba.

U policijskoj pretrazi Bouhlelovog kompjutera pronađeni su dokazi koji potvrđuju da je na internetu pretraživao podatke o ISIL-u i drugim oružanim grupama, kao i da je gledao video snimke nasilja.

Izvor: Agencije