Francuski izvoz oružja pao 50 posto u 2017. godini

Pad je uslijedio nakon dvije uspješne izvozne godine, zahvaljujući ugovorima o prodaji borbenih aviona Dassault Rafale (Arhiva)

Neizvjesnost oko izbora i teška vremena za proizvođače nafte dovela su do smanjenja francuskog izvoza naoružanja prošle godine, objavljeno je u godišnjem Vladinom izvještaju francuskom Parlamentu.

Francuska je 2017. godine dobila narudžbe za izvoz oružja u iznosu od 6,9 milijardi eura, što je polovina od 14 milijardi eura vrijednih narudžbi u godini prije, navodi se u izvještaju o prodaji inostranih oružja, prenosi Defender.

Taj oštar pad prodaje oružja u inostranstvo u 2017. godini prouzročen je čekanjem ishoda francuskih izbora i privrednim usporavanje većine proizvođača nafte, navodi se u izvještaju.

On je doveo mnoge zemlje bogate naftom da odgode neke narudžbe.

Veliki pad u 2017. godini uslijedio je nakon dvije uspješne izvozne godine, zahvaljujući ugovorima o prodaji borbenih aviona Dassault Rafale, a 2015. godine dosegao je rekordnu vrijednost od 16,9 milijardi eura.

Prodaja velikih paketa naoružanja

Francuska je prošle godine prodala neke velike pakete naoružanja, no ti ugovori neće stupiti na snagu sve do 2018. godine, uključujući i Katar, koji će koristiti opciju za još 12 borbenih aviona Rafale, navodi se u izvještaju.

Ukupni prošlogodišnji posao upoređuje se s prosječnom vrijednosti prodaje u godinama prije 2015. i 2016. godine, navodi se u izvještaju.

Prodaja na Bliskom Istoku iznosila je nešto više od 60 posto ukupne vrijednosti prošle godine, što odražava bliske francuske veze s regijom i “borbu nekoliko nacija protiv terorizma”, navodi se u izvještaju.

 Azijsko-pacifička regija činila je oko 17 posto prodaje, nakon čega slijedi Evropa i “američki kontinent”.

Helikopteri i rakete, s fokusom na mornaricu, činili su više od pola narudžbi zabilježenih prošle godine.

Većina ugovora vrijedila je manje od 200 miliona eura.

Izvor: Agencije