Francuski javni dug 2.023 milijarde eura

Sapin: Odlučili smo da ćemo tempo smanjenja deficita prilagoditi aktuelnoj ekonomskoj situaciji u državi (Getty Images)

Francuska vlada potvrdila u prijedlogu budžeta da neće održati obećanje o smanjenju deficita u zadanom roku, a tamošnju javnost i partnere iz Europske unije zabrinulo je i to što je javni dug prvi puta u historiju premašio granicu od 2.000 milijardi eura.

Francuska je vlada ove sedmice u prijedlogu budžeta za 2015. predvidjela da će joj za svođenje deficita u okvire gornje dopuštene granice od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebati dvije godine više nego što je bila obećala, navodeći među razlozima krhku ekonomiju.

Prema dogovoru s EU-om u Proceduri budžetskog deficita (EDP), Francuska je trebala srezati budžetski manjak na tri posto BDP-a u 2015. godini, i to nakon što je prijašnji rok, 2013, već bio pomaknut za još dvije godine.

„Odlučili smo da ćemo tempo smanjenja deficita prilagoditi aktuelnoj ekonomskoj situaciji u državi. Naša ekonomska politika nije se promijenila, no budžetski manjak smanjivat će se sporije nego što smo planirali zbog ekonomske situacije – vrlo slabog rasta i vrlo niske inflacije“, kazao je francuski ministar finansija Michel Sapin predstavljajući prijedlog budžeta.

Bez dodatnih mjera

Deficit bi, prema prijedlogu budžeta, trebao biti smanjen s ovogodišnjih 4,4 posto BDP-a na 4,3 posto u idućoj godini. U 2016. trebao bi iznositi 3,8 posto, a tek bi u 2017. bio sveden na 2,8 posto BDP-a, ispod gornje dopuštene granice u EU od tri posto.

Premda nije ispunila obećanje iz EDP-a, „od Francuske se neće tražiti da poduzme dodatne mjere, budući da se Vlada, prihvaćajući fiskalnu odgovornost koja je potrebna da se privreda vrati na pravi put, protivi daljoj štednji“, stoji u prijedlogu budžeta.

Nakon što je već ranije priznao da zacrtani nivoi budžetskog manjka u 2015. nisu održivi, Sapin je potvrdio prognoze o rastu ekonomije iduće godine za skromnih jedan posto, nakon čega bi rast u 2017. trebao ubrzati na 1,9 posto.

Nezapamćena mjera

Vlada je pritom istakla da je smanjenje projicirane državne potrošnje za 50 milijardi eura do 2017. nezapamćena mjera, premda priznaju da će ukupni nivo državne potrošnje ipak narasti za 0,2 posto u navedenom razdoblju. To bi značilo da će javni dug dosegnuti rekordnih 98 posto BDP-a u 2016. godini.

Već je na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja, prema podacima francuskog statističkog ureda INSEE, javni dug dostigao rekordne 2.023 milijarde eura, ili 95,1 posto BDP-a. I to, premda je porezni teret u Francuskoj među najvišima u svijetu.

Zbog toga je, među ostalim, francuski neovisni regulator za državne finansije ocijenio nove revidirane projekcije suviše optimističnima i sumnja da će Vlada postići zacrtane ciljeve.

Izvor: Agencije