Francuski ministar: Neće više biti klanjanja na ulici

Muslimanski vjernici protestiraju molitvama na ulici svakog petka od marta, zbog zatvaranja improviziranje džamije (EPA)

Francuske vlasti spriječit će muslimane da se mole na ulici u pariskom predgrađu Clichy-la-Garenne, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gérard Collomb, dok lokalno muslimansko udruženje namjerava u petak organizovati klanjanje u centru tog predgrađa.

“Neće biti molitvi na ulici, to ćemo spriječiti”, izjavio je Collomb na francuskoj televiziji, dodavši da muslimani trebaju imati mjesto gdje se mogu moliti, prenose francuski mediji.

Kako je ministar najavio, “to pitanje riješit će se u narednim sedmicama”, navodi televizija BFM.

Zatvaranje improvizovane džamije

Muslimanski vjernici protestiraju molitvama na ulici svakog petka još od marta zbog zatvaranja improvizirane džamije u centru Clichy-la-Garennea, optužujući gradonačelnika da im nije ponudio odgovarajući teren na kojem mogu izgraditi novi vjerski objekt, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik, pak, ukazuje da džamija već postoji u sjevernom dijelu Clichy-la-Garennea i da se tamo mogu moliti, što oni osporavaju, tvrdeći da im je ta bogomolja daleko i da do nje nemaju liniju gradskog prijevoza.

Izvor: Agencije