Francuski ministar: Nova vlada Italije mogla bi ugroziti eurozonu

Bruno Le Maire, Francuska, Ministar gospodarstva
Le Mair: Svi u Italiji moraju shvatiti da je budućnost zemlje u Evropi, a za to postoje pravila koja se moraju poštivati (EPA)

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire upozorio je u nedjelju da bi stabilnost eurozone mogla biti ugrožena ukoliko nova talijanska vlada ne bude poštovala obveze te zemlje kad je riječ o dugu i deficitu.

“Ako se nova vlada usudi oglušiti o svoje obveze u pogledu duga, deficita, ali i sanacije banaka, cjelokupna financijska stabilnost eurozone bit će ugrožena”, rekao je on portalu CNEWS i još dvama medijima.

“Svi u Italiji moraju shvatiti da je budućnost te zemlje u Europi i nigdje drugdje i kako, da bi ta budućnost bila u Europi, postoje pravila koja se moraju poštivati”, istaknuo je Le Maire, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, obveze koje je Italija preuzela vrijede za bilo koju vladu.

‘Neke obveze prevazilaze svakoga od nas’

“Poštujem suverenu odluku talijanskog naroda, ali postoje obveze koje prevazilaze svakoga od nas”, rekao je francuski ministar, zaključivši da “ne poštivati te obveze znači prijetiti svim europskim ekonomijama”.

Talijanski “Pokret pet zvjezdica” i krajnje desničarska Liga predstavili su u petak “ugovor o vladi” koji okreće leđa štednji i “diktatima” Bruxellesa, navodi Le Figaro.

Lideri Pokreta i Lige, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predstavit će tijekom dana predsjedniku Italije Sergiju Matterelli prijedlog nove vlade, s ciljem da tijekom tjedna oforme prvu antisistemsku vladu u zemlji, koja je jedan od osnivača europskog projekta, dodaje francuski list.

Izvor: Agencije