Francuski oficir o udarima na ISIL: Uništimo sve, stvorimo novu pobunu

Francois-Regis Legrier optužuje da je fokus koalicije bio na ograničavanju vlastitih rizika (EPA)

Pukovnik Francois-Regis Legrier, visoki francuski časnik uključen u borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL u Siriji, suočava se s kaznom jer je u autorskom tekstu za američki vojni časopis izrekao žestoke optužbe na račun metoda koje je koalicija na čelu sa SAD-a koristila da bi porazila pripadnike skupine u Hajinu, preostalom sirijskom uporištu ISIL-a.

“Kazna se razmatra”, izjavio je za agenciju Reuters glasnogovornik francuske vojske Patrick Steiger, kako prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je pukovnik Legrier, zapovjednik francuske artiljerije koja od listopada prošle godine pruža podršku formacijama pod vodstvom Kurda u Siriji, napisao u tesktu za National Defence Review da je fokus koalicije bio na ograničavanju vlastitih rizika, zbog čega je značajno povećan broj civilnih žrtava, kao i razmjeri razaranja.

‘Ostavlja sjeme pobune’

“Da, pobjeda u Hajinu je izborena, ali odbijanjem angažiranja kopnenih trupa nepotrebno smo produžili sukob i tako pridonijeli povećanju broja žrtava među stanovništvom. Masovno smo uništili infrastrukturu i stanovništvu ponudili odvratnu sliku onoga što bi moglo biti oslobađanje u zapadnom stilu, koje iza sebe ostavlja sjeme pobune koju odmah može povesti novi protivnik”, naveo je Legrier.

On je ocijenio da se “koalicija mogla otarasiti ekstremista, kojih je bilo svega 2.000 i nisu imali podršku iz zraka niti modernu tehnološku opremu, mnogo brže i efikasnije slanjem [u borbu] svega 1.000 vojnika”.

“Ovo odbijanje pokreće pitanje: zašto imamo vojsku koju ne smijemo koristiti?”, upitao je francuski časnik.

Reuters podsjeća da je Francuska među glavnim saveznicima u koaliciji na čelu sa SAD-om koja se u Siriji i Iraku bori protiv ISIL-a i navodi da je Legrier ovim člankom osramotio vlasti u Parizu. i to samo nekoliko sati prije očekivane objave pobjede.

Navodi se da je članak u nedjelju uklonjen s internetske stranice National Defence Review.

Izvor: Agencije