Francuski policajac spasio živote ponudivši se za taoca

Policajac je ranije učestvovao u vježbi u kojoj je simulirano masovno ubistvo u supermarketu (EPA)

Potpukovnik francuske policije Arnaud Beltrame pokazao je izvanrednu hrabrost tijekom talačke krize u Trèbesu, na jugu Francuske, predajući se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca.

“Časnik Beltrame spasio je živote i služi na čast našoj policiji i zemlji”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron odajući priznanje za hrabrost policajcu koji se trenutačno bori za život jer ga je napadač ranio.

Napadač je policajca dvaput ustrijelio i zadao mu više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi.

Prethodno je otmičar ubio dvije osobe u supermarketu u okolici Carcassonnea kad se Beltrame, “izlažući život opasnosti, odlučio predati u zamjenu za taoce”, rekao je državni odvjetnik François Molins na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

Napadač je sitni kriminalac

Ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb ispričao je kako je policajac “ostavio svoj telefon otvoren na stolu, a kad su se začuli pucnjevi, elitna postrojba policijskih snaga intervenirala je i ustrijelila napadača”.

Napadač je identificiran kao Redouane Lakdim, 26-godišnjak porijeklom iz Maroka, tvrdio je da pripada ISIL-u, no policija je potvrdila kako je riječ o sitnom kriminalcu.

“Čin časnika Beltramea herojski je čin na kakav su naviknuti policajci koji služe svojoj zemlji”, zaključio je ministar Collomb.

Vježbao slične intervencije

Nekoliko trenutaka kasnije, izlazeći iz bolnice u kojoj leži policajac, ministar je dodao da njegov čin zaslužuje “priznanje čitave zemlje”.

Zanimljivo je da je taj časnik, oženjen, bez djece, u prosincu 2017. sudjelovao u vježbi u kojoj je simulirano masovno ubojstvo u supermarketu na tom području, piše regionalni dnevnik La Dépêche du Midi.

Policijske snage redovito izvode takve vježbe kako bi bile spremnije za intervenciju u slučaju napada.

Izvor: Agencije