Francuski premijer: Bit će još napada i žrtava

Valls: Moramo stegnuti mrežu i pružiti policijskim i obavještajnim službama sva sredstva koja su im potrebna (EPA)

Francuska radi sve što može kako bi spriječila terorističke napade, ali će njih biti još, izjavio je u srijedu premijer ove države Manuel Valls, nakon ovosedmičnih ubistava policajca i njegove supruge, prenose francuski mediji.

Ubistva je počinio Francuz, koji je kazao kako je odan oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant.

Valls je rekao kako su obavještajne i policijske službe spriječile 15 napada od 2013. godine te kako vode neprestanu borbu kako bi pronašli osobe koje žele stopama napadača iz ranijih incidenata.

“Mi moramo stegnuti mrežu i pružiti policijskim i obavještajnim službama sva sredstva koja su im potrebna, no svjedočit ćemo novim napadima”, izjavio je on za francusku radiostanicu France Inter.

“Još nevinih osoba će izgubiti živote.”

‘Sramotni šou’

Valls je također rekao kako francuska administracija neće odustati od spornih reformi Zakona o radu te pozvao tvrdolinijaški sindikat CGT da prestane s organiziranjem masovnih skupova protiv Vlade u Parizu, a nakon nasilja na demonstracija koje je viđeno u utorak.

“Ne možemo imati generalnu zabranu [demonstracija], ali ćemo se pobrinuti za ono za šta smo odgovorni”, kazao je premijer Francuske dan nakon što su se grupe maskiranih mladih osoba sukobile s policijom tokom marša u Parizu.

“Više ne možemo imati ovaj sramotni šou, sa stvarima koje ostanu bez kontrole”, dodao je.

Izvor: Agencije