Francuski premijer otkazao posjetu Izraelu

Philippe je trebao posjetiti Izrael krajem maja (EPA)

Francuski premijer Édouard Philippe otkazao je planiranu posjetu Izraelu zbog “unutrašnjopolitičkih pitanja” koja će se događati sljedećih dana, izjavio je jedan francuski zvaničnik.

Philippe je trebao posjetiti Izrael krajem maja, navodi Reuters.

Portal i24news navodi da otkazivanje Philippeove posjete ima veze s odlukom međunarodne zajednice da osudi Izrael zbog ubistva desetaka Palestinaca tokom prošlosedmičnih nasilnih sukoba na granici s Pojasom Gaze.

Poziv Pariza

Francuska je ranije ovog mjeseca pozvala Izrael da pokaže suzdržanost nakon svog vojnog odgovora na palestinske demonstracije na granici Pojasa Gaze i Izraela, pri čemu je ubijeno više od 60 Palestinaca, a hiljade su ih ranjene.

“Francuska podsjeća izraelske vlasti na njihovu dužnost da štite civile i poziva ih da pokažu najveću suzdržanost. Također, Francuska naglašava da Palestinci imaju pravo na mirne demonstracije”, saopćila je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Francuski premijer trebao je doputovati u posjetu Izraelu 31. maja, na početak manifestacije “Izraelsko-francuska kulturna sezona”.

Izvor: Agencije