Francuski premijer smanjuje potrošnju

Ayrault je kazao kako će se u javnom sektoru morati uručiti određeni broj otkaza (EPA)

Premijer Francuske Jean-Marc Ayrault naložio je ministarstvima da smanje potrošnju za sedam posto sljedeće godine i naveo da će se u javnom sektoru morati uručiti određeni broj otkaza, u pokušaju da budžetski deficit ove evropske države bude smanjen.

Kabinet premijera je saopćio da će ministarstva smanjiti javnu potrošnju za sedam procenata u 2013. godini, kao i za četiri posto u 2014. i 2015. godini.

U saopćenju se navodi da će broj radnih mjesta u javnom sektoru biti smanjen za 2,5 procenata između 2013. i 2015. godine, van oblasti koje se smatraju prioritetnim, kao što su obrazovanje, javna sigurnost i pravosuđe.

“Nivo državnog kadra bit će stabilan. Otvaranje novih radnih mjesta bit će rezervirano za sektore obrazovanja, policije, žandarmerije i pravosuđa”, navodi se.

Smanjenje deficita

Francuski ministar finansija Pierre Moscovici rekao je početkom sedmice da zvanični Pariz mora osigurati do deset milijardi eura kako bi svoj javni deficit skresao na 4,5 posto bruto društvenog prozivoda (BDP).

Francuska je 2011. godine zabilježila javni deficit od 5,2 posto BDP-a, a bivša vlada je u martu snizila cilj za 2012. godinu na 4,4 posto.

Prema propisima Evropske unije (EU), države su obavezne deficite držati ispod tri posto BDP-a i raditi na uravnoteženju budžeta, pa čak i ostvarenju suficita.

Izvor: Agencije