Francuski sud odobrio kauciju Tariqu Ramadanu

Ramadanove pristalice odlučno odbacuju optužbe, karakterizirajući ih dijelom združenih napora da se okleveta profesor (EPA)

Tariq Ramadan, istaknuti islamski naučnik, pušten je uz kauciju nakon što je proveo u pritvoru gotovo 10 mjeseci zbog optužbi za seksualni napad, kazao je njegov advokat.

Pariški žalbeni sud je dozvolio 56-godišnjem švicarskom naučniku puštanje uz kauciju iako se nastavlja istraga u ovom slučaju.

“Gdje bih pobjegao”, kazao je on tokom saslušanja, njegovog prvog javnog pojavljivanja od hapšenja u februaru.

Njegova kaucija iznosi 300.000 eura, a uvjet je da preda pasoš i da se jednom sedmično javlja policiji.

Ramadan, koji je optužen za silovanje u dva zasebna slučaja, odavno negira da je imao seksualne odnose sa tužiteljicama.

Jedna od tužiteljica je žena s invaliditetom koja se u medijskim izvještajima navodi kao Christelle, a druga tužiteljica je feministička aktivistica Henda Ayari.

To se promijenilo prošlog mjeseca kada je Ramadan priznao da je došlo do susreta, ali da su djela u pitanju bila s pristankom.

Na sudu u četvrtak je Ramadan kazao da nije planirao da postane bjegunac od zakona, dodavši da zbog multiple skleroze nije u stanju da normalno hoda.

‘Čast i nevinost’

“Ostat ću u Francuskoj i braniti moju čast i nevinost”, rekao je on sucima u njegovom četvrtom pokušaju da mu se osigura sloboda.

“Volio bih da donesete odluku na osnovu vaše savjesti, a ne jer je moje ime Tariq Ramadan i jer sam demoniziran u ovoj zemlji”.

Njegov advokat Emmanuel Marsigny je kazao novinskoj agenciji Reuters: “Ramadanovo puštanje… pokazuje da su optužbe za silovanje pokrenute protiv njega bile laži”.

Ramadan se također suočava sa krivičnim tužbama za silovanje, koje su podnijele žene u Sjedinjenim Američkim Država i Švicarskoj.

Nekada slavljen kao vjerski reformator, Ramadanova karijera je pretrpjela udarac kada je uhapšen ranije ove godine.

On je osobe koje su ga optužile nazvao lažovima koji iskrivljuju pažnju medija u svoju korist, upitavši: “Ko je instrumentalizirao pokret ‘MeToo’?”.

“Nikada nisam nikog silovao. Ja nisam silovatelj. Istina je da sam napravio grešku”, rekao je on.

Međutim, advokat Ayari, Francis Szpiner, kazao je da je “dvjema ženama redovno prijećeno”.

Ramadan, čiji djed je osnovao egipatsku Muslimansku braću, bio je profesor na Univerzitetu Oxford dok nije bio prisiljen da odstupi nakon što su optužbe za silovanje izašle na vidjelo na vrhuncu pokreta “MeToo” krajem prošle godine.

Njegove pristalice odlučno odbacuju optužbe, karakterizirajući ih dijelom združenih napora da se okleveta profesor.

Izvor: Al Jazeera i agencije