Francuskoj milioni od poreza bogatima

Porez za bogate je neprestano bio na meti kritika (EPA)

Francuska vlada je saopćila da je porez od 75 posto za godišnje prihode Francuza veće od milion eura tokom 2013. i 2014. godine donio toj zemlji blizu 400 miliona eura.

Sekretar državnog budžeta Christian Eckert je na sjednici Parlamentarne komisije za finansije iznio preliminarne brojke prikupljenog poreza za bogate Francuze.

Istakao je da je od poreza za bogate građane Francuske prikupljeno blizu 400 miliona eura.

Porez naplaćen od najbogatijih uveden je za prihode iz 2013. i 2014. godine i ukinut je prvog februara 2015. godine.

Konačne brojke prikupljenog iznosa od poreza za najbogatije Francuze u 2014. godine bit će objavljene 30. aprila.

Iako je ukinut ove godine, taj porez na kraju je platilo gotovo 470 kompanija i preduzeća, odnosno blizu hiljadu pojedinaca.

Meta kritika

Porez, koji je uveden 2013. godine kao privremena dvogodišnja mjera, neprestano je bio na meti kritika.

Porez je predviđao oporezivanje svih bogatih građana Francuske, ali je Ustavni sud poništio tu verziju zakona, odobrivši samo njegovu primjenu na zaposlene u kompanijama.

Slobodne profesije, kao što su advokati ili ljekari, na kraju su bile oslobođene plaćanja poreza, kao i glumci koji nemaju fiksna primanja i žive od honorara.

Maksimalni porez za nogometne klubove iznosio je pet posto na ukupne prihode.

Stručnjaci smatraju da je taj porez loše utjecao na konkurentnost francuske privrede, jer su mnogi strani investitori odustali od ulaganja, a doveo je i do odlaska jednog broja francuskih biznismena i poznatih ličnosti van zemlje.

Izvor: Agencije