Francuzi ubili više pobunjenika u Maliju

Francuska vojska u Maliju protiv naoružanih snaga povezanih s Al-Kaidom intervenira od januara, zajedno s afričkim snagama (EPA)

U operaciji francuske vojske, koja je u toku u oblasti Tombuktu na sjeveru Malija, poginulo je 19 pripadnika naoružane pobunjeničke grupe.

“U toku je francuska vojna operacija na sjeveru Tombuktua”, rekao je francuski vojni izvor za agenciju AFP i dodao da su se “francuske trupe suočile s jednom grupom i da je trenutni bilans ‘19 poginulih’ ove grupe”.

Ovaj francuski izvor nije precizirao kojoj pobunjeničkoj grupi su pripadali poginuli, te dodao da nema žrtava među francuskim vojnicima angažiranim u ovoj operaciji i da je situacija pod kontrolom francuskih snaga.

Zajednička intervencija

Francuska vojska u Maliju intervenira od januara, zajedno s afričkim snagama integriranim u snage Ujedinjenih naroda, MINUSMA, protiv naoružanih snaga povezanih s Al-Kaidom, koji su zauzeli sjever te zemlje 2012. godine.

Oni su oslabili, ali i dalje su aktivni u regionu.

Nakon zatišja od nekoliko mjeseci te grupe su nastavile smrtonosne napade 28. septembra, kada je poginulo desetak civila i vojnika malijskih i čadskih pripadnika MINUSMA-e.

Polovinom oktobra francuska vojska MINUSMA i malijska vojska su na sjeveru Malija protiv pobunjenika pokrenule veliku operaciju nazvanu “Hidra” sa blizu 1.500 vojnika.

Izvor: Agencije