Franjo: Osjećam da ću biti kratko biti papa

Papa vjeruje da bi mu pontifikat mogao završiti smrću ili napuštanjem službe (EPA)

Papa Franjo je, na drugu godišnjicu svog izbora za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, izjavio kako ima osjećaj da bi njegov pontifikat mogao potrajati prilično kratko, četiri do pet godina.

U intervjuu za meksički TV-kanal Televisa, koji je u cjelosti prenio Radio Vatikan, Jorge Bergoglio, 265 nasljednik apostola Petra, iskreno je govorio o trajanju svog pontifikata, koji bi, kako je kazao, mogao završiti njegovom smrću ili napuštanjem službe.

“Imam osjećaj da će moj pontifikat biti vrlo kratak. Četiri-pet godina. Ne znam… Ili dvije-tri. Dvije su već prošle. Osjećaj da me Gospodin izabrao za kratku misiju pomalo je maglovit”, rekao je Franjo.

Benedikt XVI, prvi papa u šest stoljeća postojanja Svete Stolice koji se (u veljači 2013. godine) odrekao papinske službe, otvorio je novu mogućnost postavši papa u miru, podsjetio je Franjo, no ipak nije kazao da jednog dana namjerava napustiti službu te je svoju izjavu ostavio pomalo nejasnom, piše AFP.

Slične njegove izjave otprije su među konzervativnim teolozima poticale brojne kritike i emotivne reakcije.

Kazao je i da se ne slaže s teolozima koji pontifikat vide kao svojevrstan sakrament.

‘Volio bih otići na pizzu’

U intervjuu za meksičku televiziju govorio je i svom prethodniku Benediktu XVI, kazavši kako se on osjeća zadovoljno i sretno te da ga svi poštuju.

“Često ga posjetim. Ponekad s njim porazgovaram telefonom. Mogu ga zamoliti za savjet. Lojalan je do smrti”, rekao je Franjo.

Mnogi papu Franju kritiziraju zbog njegova spontanog stila i želje da u Vatikanu provede što više reformi, ali on tvrdi da se zbog toga ne osjeća usamljeno, niti bez potpore.

Na pitanje sviđa li mu se to što je postao papa, Franjo je odgovorio sa zadrškom i bez pretjeranog entuzijazma: “Nije mi to mrsko.”

Ponovio je da je oduvijek mrzio putovanja i da je uvijek bio od onih koji radije ostaju kod kuće.

Jednostavan je bio i njegov odgovor na pitanje što bi volio učiniti u trenutku dok se vodio razgovor: “Volio bih da mogu izići iz Vatikana da me nitko ne prepozna i otići na pizzu.”

Izvor: Agencije