#FREEAJSTAFF: Novinari postali prva linija

U ponedjeljak se navršava godina dana od kada su trojica Al Jazeerinih novinara zatvorena u Egiptu.

Komitet za zaštitu novinara procjenjuje da ja više od 200 novinara u svijetu zatvoreno zbog obavljanja svog posla.

Organizacija Freedom House poručuje da je, kad je riječ o slobodi medija, stanje danas gore nego godinama unazad.

Ima stvari koje objektivni novinar mora lično shvatiti. Nepravedno zatvaranje kolega u Egiptu jedan je od takvih slučajeva.

Pojedinci tvrde da su neizbježne žrtve u burnom procesu političkih promjena, ali nijedna racionalna analiza ne umanjuje činjenicu da sjede u zatvoru samo zato što su obavljali svoj posao.

Žrtve neobjavljenog rata

Ipak, Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed prvi će priznati da su među hiljadama ljudi širom svijeta koji su postali žrtve neobjavljenog rata čiji je cilj ušutkati glasnike. 

“Kao što je Peter tako elokventno rekao iz svoje zatvorske ćelije, mi više ne izvještavamo s prvih linija, nego smo postali prva linija”, izvještava Sue Turton, reporterka Al Jazeere.

A ta prva linija u protekloj godini nigdje nije bila krvavija nego u Siriji, gdje je najmanje deset novinara poginulo na zadatku. Najnovija žrtva je dopisnik Al Jazeere Maran al-Diri.

U Iraku je život izgubilo devet reportera, dok ih je od početka sukoba u Ukrajini poginulo najmanje sedam.

U mnogim ratnim zonama, vlade su direktno umiješane u stradanje novinara. Vlade koje, kako se čini, novinare smatraju nužnom kolateralnom štetom u borbi za svoje političke ciljeve.

A hiljade reportera zatvorenih širom svijeta svjedoci su činjenice da se gušenje medija, u mnogim slučajevima,  provodi unutar zakonskog okvira i da nije obična slučajnost.

Hrabri i pošteni

Ali države više nisu jedini akteri – sve je više oružanih grupa koje koriste sva raspoloživa sredstva da dođu do svojih ideoloških ili religijskih ciljeva, a  reportere koriste za pregovaranje ili ih ubijaju na barbarski način.

Ipak, moć onih koji pokušavaju objektivno prikazati aktuelne događaje time se ne umanjuje. Fotografije Lukea Somersa, koje prikazuju stanovnike Jemena i traumatičnu tranziciju kroz koju prolaze, to dokazuju, čak i nakon njegove smrti.

A u tim fotografijama leži jednostavna istina – koliko god priroda promjena bila brutalna, uvijek će biti onih koji su dovoljno hrabri i pošteni da je zabilježe.

Izvor: Al Jazeera