Freedom House: Trideset vlada manipuliralo informacijama na internetu

Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini (Ilustracija)

Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu i ušutkava kritičare na društvenim mrežama, što je velika prijetnja demokracijama, piše organizacija za ljudska prava Freedom House u studiji objavljenoj u utorak.

Studija o internetskim slobodama provedena u 65 zemalja pokazuje da je 30 vlada pribjegavalo nekom obliku manipulacije u svrhu iskrivljavanja informacije objavljene na mreži, što je porast u odnosu na lani, kada su to činile 23 vlade, prenosi AFP. 

Manipulacijske tehnike uključuju plaćene komentatore, takozvane trolove, zatim automatizirane račune (botove), lažne mrežne stranice s vijestima i propagandne stranice, navodi se u studiji Sloboda na mreži, koju je objavio Freedom House. 

Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini, uključujući Sjedinjene Američke Države, navodi se u izvješću.

Filipini angažirali ‘vojsku tipkača’

“Korištenje plaćenih komentatora i političkih ‘botova’ za širenje propagande vlade počelo je u Kini i Rusiji, a postaje globalno. Te se tehnike brzo šire, a njihovi učinci na demokraciju i građanski aktivizam potencijalno su razorni”, kaže Michael Abramowitz, predsjednik Freedom Housea.

Sanja Kelly, direktorica projekta Sloboda na mreži, tumači da je takvu manipulaciju često teško uočiti, a “boriti se protiv nje teže je nego protiv drugih oblika cenzure, kao primjerice blokiranja mrežne stranice”.

Godina 2017. bila je sedma za redom u kojoj je internetska sloboda u padu, što je rezultat manipulativnih tehnika i drugih napora da se informacije objavljene na mreži filtriraju i cenzuriraju.

Kina je treću godinu zaredom vodeća u ograničavanju internetskih sloboda, jer je pojačala cenzuru na internetu, a novi zakon kažnjava disidente koji se oglašuju na webu.

Druge su države povećale cenzuru i manipulaciju informacijama, navodi se.

Filipinska Vlada angažirala je “vojsku tipkača”, koji za 10 dolara na dan mrežom šire dojam da narod masovno podržava brutalan obračun s drogom.

Kako spriječiti ‘nepoželjne informacije’

Neovisno istraživanje na Filipinima pokazalo je da 67 posto Filipinaca podržava Vladinu politiku pogubljenja krijumčara droge po kratkom postupku i bez suđenja.

U Turskoj je angažirano najmanje 6.000 ljudi sa zadaćom da na društvenim mrežama proturječi kritičarima Vlade.

Rusija je, kako su pokazale obavještajne agencije, širenjem informacija pokušala utjecati na tijek izbora u SAD-u i Europi, ali Kremlj provodi i unutarnju kontrolu.

Tako se u Rusiji blogeri koji privuku više od 3.000 posjetitelja na dan moraju registrirati, ostaviti svoje osobne podatke ruskoj vlasti i poštovati zakon o reguliranju masovnih medija.

S druge strane, pretraživačima je u Rusiji zabranjeno preuzimati sadržaj neregistriranih internetskih stranica.

Studija je pokazala da su vlade u najmanje 14 zemalja ograničile internet slobodu kako bi spriječile za njih nepoželjne informacije.

Tako je Ukrajina blokirala poslužitelje iz Rusije, u očitom naporu da spriječi prorusku propagandu.

Važno je da države ne pretjeruju

“Kada pokušavaju spriječiti manipulaciju iz inozemstva, važno je da države ne pretjeruju. Rješenje za manipulaciju i dezinformaciju nije u cenzuriranju webstranica, već u educiranju građana da budu sposobni razotkriti lažnu vijest i lažni komentar. Demokracije bi trebale osigurati da izvor političke propagande na internetu bude jednako transparentan kao i u stvarnom svijetu”, kaže Kelly.

Freedom House upozorava na sve veća ograničenja za VPN – to su virtualne privatne mreže, koje omogućuju da se zaobiđu cenzori – a postoje danas u 14 zemalja.

SAD nije pošteđen kritika za kršenje internetskih sloboda.

“Internet u SAD-u je dinamičan i raznolik, no visok postotak dezinformacija i huškanja na mreži ima snažan učinak. Novinari koji osporavaju stajališta [predsjednika SAD-a] Donalda Trumpa očite su mete zlostavljača na mreži”, navodi se u izvješću Freedom Housea.

Izvor: Agencije