Frizerki prijeti zatvor zbog mušterije sa hidžabom

Frizerka je dobila kaznu u aprilu zbog diskriminacije, ali je odbila da je plati (Printscreen)

Vlasnici frizerskog salona u Norveškoj prijeti kazna od šest mjeseci zatvora, nakon što je zabranila ulaz muslimanki koja je nosila hidžab. 

Frizerka Merete Hodne tvrdila je da je marama simbol “zla”.

Malika Bayan (23) navodno je otišla u njen salon u gradu Bryne u oktobru prošle godine kako bi se raspitala koliko bi koštalo farbanje kose, ali joj je Hodne rekla da ode. 

Ovaj potez, koji je dobio veliku medijsku pažnju u Norveškoj, Hodne je poslije pokušala odbraniti na Facebooku napisavši: “Odbila sam da primim dvije žene sa hidžabom u svoj salon. Ne želim zlo kroz vrata gdje ja mogu odlučiti. Zakonito? Možda ne. Ali još imamo slobodu govora?”

Bayan je rekla za norveške medije da je ovakvo ponašanje jako uvredljivo.

“Uznemirujuće je da se ponaša prema ljudima na ovakav način u slobodnoj zemlji. Norveška je moja zemlja. Ona govori kako islam ugnjetava ženu, ali ona je ta koja me ugnjetava.”

Frizerka je dobila kaznu u aprilu zbog diskriminacije, ali je odbila da je plati. Hodne sada čeka suđenje koje počinje u četvrtak, što je prvi takav slučaj u Norveškoj. 

‘Totalitarni simbol’


Printscreen TV2

Ona je za norvešku televiziju TV2 rekla da je islam “zlo”, upoređujući hidžab kao simobl sa nacističkom svastikom.

Također je dodala da bi bilo diskriminirajuće za njene mušterije muškarce da ih je morala zamoliti da odu zato što žena ne bi mogla da pokaže kosu pred njima. 

Na Facebooku je napisala objavu u kojoj se pita zašto je Bayan odabrala njen salon kada ima mnogo firzerki koje bi je primile. 

Dodala je i da nema mušterije sa “totalitarnim simbolima kao što je hidžab, odjećom Ku Klux Klana ili nacističkim simobolima”.

“I to bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, bez potrebe da se napiše na vratima!”, napisala je Hodne koja je navodno bila član nekih antiislamskih grupa, naveli su norveški mediji.

“Posvetila sam život ovome, nisam rasista… Nisam kritična prema muslimanima, nego prema ideologiji islama”, kazala je, dodavši da je “politička aktivistkinja”. 

Shoaib Sultan, specijalni savjetnik u Norveškom centru protiv rasizma, kaže da nema sumnje da je ovaj incident veoma diskriminirajući i vjeruje da je važno da dobije sudski epilog. 

Suđenje će početi u četvrtak, a maksimalna kazna za ovo djelo je zatvor od šest mjeseci.

Izvor: Agencije