Frontex upozorava na migracije preko Španije

U posljednje vrijeme sve je više Pakistanaca i stanovnika Šri Lanke, što govori o tome da su se krijumčari ljudima preorijentirali (EPA)

Europski planovi o zatvaranju migracijskih ruta kroz Europu mogli bi stvoriti pritisak na potezu od Afrike do Španjolske, upozorio je Fabrice Leggeri, ravnatelj Europske agencije Frontex u intervjuu za njemački list Die Welt.

Naveo je kako ga “u ovom trenutku najviše brine – Španjolska”.

Većina migranata i izbjeglica stiže u Španjolsku čamcima na napuhavanje često bez dovoljno goriva što stavlja dodatni pritisak na španjolsku obalnu stražu. 

Među njima je u posljednje vrijeme i sve više Pakistanaca i stanovnika Šri Lanke što govori o tome da su se krijumčari ljudima preorijentirali na Španjolsku.

Italija predlaže prihvatne centre u Africi

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Italije i Austrije sljedećeg će se tjedna sastati u Innsbrucku kako bi razmotrili “mjere za zatvaranje rute preko Sredozemlja”, najavio je ranije austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Talijanska je vlada predložila prihvatne centre u Africi.

Leggeri je kazao kako bi podržao takve centre dodajući da migranti i izbjeglice ne bi mogli računati na to da će biti odvedeni u Europu nakon što budu spašeni.

Prošlog mjeseca je najmanje 6.000 migranata i izbjeglica prešlo iz Afrike u Španjolsku morskim putem, a u prvih pet mjeseci ove godine njih 19.000 koliko ih je stiglo i tijekom čitave prošle godine. Taj broj prvi puta je nadmašio broj migranata i izbjeglica koji su u istom razdoblju do Italije stigli iz sjeverne Afrike.

“Ukoliko brojevi nastave rasti, ta će ruta postati najvažnija”, kazao je Leggeri.

Ruta iz Maroka pod kontrolom

Prethodno je talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesi iznenada posjetio Libiju.

Tamo je sa članovima libijske vlade razgovarao o talijanskoj potpori “legitimnim libijskim institucijama” i “strateškom partnerstvu” na pitanjima poput migracija, ekonomije i sigurnosti, objavilo je ministarstvo.

Europski dužnosnici ističu da je ukupni broj migranata i izbjeglica koji dolaze iz Afrike u Europu u padu i da je ruta iz Maroka do Španjolske godinama pod kontrolom.

Maroko je najavio da ojačava napore da spriječi ilegalnu migraciju ovoga ljeta.

Izvor: Agencije