Fukushima: Novi incident ugrozio radnike

U Fukushimi kažu da su reaktori sada stabilni, ali kako je u njih potrebno dolijevati vodu svakog dana da ne bi ponovo izmakli kontroli (Reuters)

Šesterica radnika japanske nuklearne elektrane u Fukushimi bila su izložena curenju radioaktivne vode, nakon što je jedan od njih zabunom odstranio dio sustava za uklanjanje soli iz vode, priopćio je u srijedu operator nuklearne elektrane TEPCO. 

U posljednjem incidentu u Fukushimi radnik je zabunom odstranio cijev povezanu sa sustavom za uklanjanje soli iz stotina tona vode koje TEPCO pumpa kako bi održao reaktore hladnima. U Fukushimi kažu da su reaktori sada stabilni, ali kako je u njih potrebno dolijevati vodu svakoga dana da ne bi ponovo izmakli kontroli, javlja Hina.

Dva incidenta u 3 dana

Nekoliko tona vode je iscurilo, ali je ostalo unutar lokacije sustava, rekao je glasnogovornik TEPCO-a.

To je već drugi incident u Fukushimi u posljednja 3 dana. Podsjetimo, u ponedjeljak su, zbog greške jednog radnika koji je pritisnuo pogrešno dugme i isključio struju, pumpe prestale ubacivati vodu za hlađenje oštećenih reaktora, ali se odmah uključio rezervni sistem i incident je završen bez ikakvih posljedica.

Radnik je svojom greškom isključio struju za dio sistema u četiri zgrade gdje su smješteni reaktori.

Problemi sa curenjem

TEPCO se trudi spriječiti curenje radioaktivne vode u centrali koja je bila pogođena potresom i tsunamijem u ožujku 2011. Tsunami koji je nastao kao rezultat potresa udario je u postrojenje Daiichi u Fukushimi, izazvavši taljenje šipki za gorivo, radioaktivno zagađenje zraka, mora i hrane, te evakuaciju 160.000 ljudi.

Zadnje curenje kontaminirane vode, do kojega je došlo prošlog četvrtka, pokazuje kako napori TEPCO-a da poboljša rad na sprječavanju curenja kontaminirane vode nisu dovoljni, rekao je Vladin glasnogovornik Yoshihide Suga.

Vlada će se angažirati na poduzimanju daljnjih koraka kojima bi se poboljšala situacija, oslanjajući se na izgrađene spremnike koji bi trebali zadržavati višak vode za hlađenje oštećenih reaktora u nuklearnoj centrali Fukushime Daiichi.

Izvor: Agencije