Fukushima pokušava obnoviti poljoprivredu

Sjeverni dio Japana, naročito područje Fukushime, odavno je poznat kao poljoprivredna regija. Međutim, nakon nuklearne katastrofe izazvane cunamijem 2011. godine, ogromne količine radioaktivnog materijala procurile su u okoliš.

Kupovina poljoprivrednih proizvoda iz tog kraja je opala. Sada Vlada Japana i lokalna udruženja ulažu napore kako bi se povjerenje kupaca u te proizvode ponovno vratilo.

Centar za poljoprivredna istraživanja u Fukushimi nalazi se na sjeveru Japana. Ovdje se obavlja kontrola poljoprivrednih proizvoda kako bi se otkrilo jesu li izloženi radioaktivnom zračenju, te postoji li opasnost od njihovog konzumiranja.

Neki sumnjaju u rezultate istraživanja

Lokalni poljoprivrednici izvještaje Centra smatraju dokazom ispravnosti njihovih proizvoda, iako oni obuhvaćaju tek mali dio proizvoda. Iz Centra kažu kako mogu ispitati samo one uzorke koje im pošalju.

”U Centru izučavamo poljoprivredne tehnike pomoću kojih bi se ograničilo radiokativno zagađenje. Osim toga, svakodnevno kontroliramo uzorke poljoprivrednih proizvoda. Za pregledanje jednog uzorka potrebno je minimalno 20 minuta”, tumači Tairiko Ichi, šef Odjela za praćenje kvalitete uzoraka poljoprivrednih proizvoda.

I dok su rezultati ispitivanja za jedne od velike važnosti, drugi, pak, sumnjaju u njih.

”Napori uloženi u pronalaženje tehnika pomoću kojih bi se usjevi zaštitili od radioaktivnog zračenja polučili su relativan uspjeh. Međutim, znači li to i povratak poljoprivrede u ovaj kraj i njegov ekonomski oporavak”, javlja reporterka Al Jazeere Maha Matsumura.

Besplatno dijele jabuke

Fukushima je vodeće poljoprivredno područje u regiji, naročito u proizvodnji jabuka. Privatne tvrtke i volonterska udruženja iz okolnih mjesta pokrenuli su kampanju lijepljenja naljepnica na jabuke sorte “Kizuna”, kojima pozivaju na solidarnost sa Fukushimom.

Ove se jabuke besplatno dijele sudionicima u društvenim aktivnostima, kojima je cilj pomoći ovom području, koje je 2011. godine pogodila nuklearna katastrofa.

“Na svaku sam jabuku, prije nego što je bila izložena suncu, zalijepio naljepnicu na kojoj piše ‘Kizuna'”, kaže poljoprivrednik Hisaichi Abe.

Međutim, same naljepnice neće vratiti povjerenje kupaca. Pred Fukushimom stoji još mnogo izazova prije nego što se stvari vrate na staro.

Izvor: Agencije