Fule: Balkanu benefiti i prije ulaska u EU

U Beograd su došli ministri Enver Hoxhaj (na fotografiji) i Fadil Ismajli (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Odlazeći komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule poručio je kako je neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i finansija Zapadnog Balkana nije bio samo regionalan već i evropski događaj, prenosi agencija Tanjug.

„Ivice (Dačić, ministar vanjskih poslova), možete biti ponosni na ono što ste pripremili danas“, rekao je Fule na konferenciji za novinare nakon skupa.

On je u obraćanju novinarima istakao tri ključne tačke današnjeg skupa, a jedna od njih je da u Srbiju i druge zemlje regije treba donijeti benefite proširenja i prije ulaska u EU.

Države Zapadnog Balkana obavezale su se da će podnijeti nacionalne reformske programe što će, dodao je, poslati signal investitorima, rekao je Fule.

Odlazeći komesar za proširenje EU izjavio je večeras da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo.

„Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Tad smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtijevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas“, rekao je Fule na konferenciji za novinare.

On je rekao da EU traži da jednostavno taj proces ide ka punoj normalizaciji.

Kako je dodao, na skupu je bilo riječi i o unapređenju transporta i energetike, a EU će podržati države Zapadnog Balkana po pitanju politike ali i dodjele sredstava.

„EU je spremna podržati bolju povezanost sa bespovratnim sredstvima iz IPA fondova u iznosu od milijardu eura, i 10 milijardi eura do 2020. godine. To znači da konačno prelazimo sa riječi na djela“, rekao je Fule.

Podsjetivši da je ovo njegov posljednji zvanični angažman u regiji, Fule se zahvalio svim partnerima u cijeloj regiji Zapadnog Balkana „na poslu koji smo zajedno obavili“.

Naredni susret u Prištini

Ministar vanjskih poslova Srbije Dačić izrazio je danas zadovoljstvo zbog uspješno organizirane regionalne konferencije ministara u Beogradu i poručio da će naredni ovakav sastanak biti održan u Prištini nakon formiranja tamošnje Vlade.

„Konferencija je protekla u dobroj atmosferi i ona je pokazatelj promene stanja na Balkanu. Srbija je zadovoljna što je organizovala ovakav sastanak“, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon završetka tog skupa.

On je kazao kako se na skupu razgovaralo i o temi ekonomskog upravljanja i međusobnog povezivanja regije i da su na njemu istaknuta tri važna zajednička cilja.

On je naveo da sve države Zapadnog Balkana teže EU, međusobno se podržavaju na tom putu ističući da je veoma važna regionalna stabilnost te da su incidenti poput onog na utakmici Srbija – Albanija pokazatelj koliko je vremena potrebno da se dođe do regionalne stabilnosti, a malo da se ona poremeti.

Dačić je kazao i da su na skupu bili predstavnici prištinskih vlasti, na osnovu gimnih formule koja definira učešće Prištine na regionalnim forumima, te da je dogovor da slijedeći ovakav sastanak bude u Prištini kad se konstituira nova vlast.

Dačić je poručio i da ovaj regija zaostaje za razvijenim regijama Evrope i svijeta i „da su nam interes uspešne reforme u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi se uspostavio zdrav ekonomski sistem“.

Kosovski ministri

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i financija zemalja Zapadnog Balkana, na temu „Ekonomsko upravljanje i povezanost“, održan je u Beogradu, a na njemu su prisustvovali i predstavnici Kosova – šef diplomacije Enver Hoxhaj i ministar za privredni razvitak Fadil Ismajli.

To je prvi put, prenose kosovski mediji, da u Beograd dolaze ministri u Vladi Kosova, koja se i dalje nalazi u tehničkom mandatu.

Na sastanak su došli i potpredsjednik Europske komisije, ujedno i povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Jyrki Katainen, povjerenik za proširenje Europske unije na odlasku Štefan Fule, posebni izaslanik talijanskog predsjedavanja EU Andrea Orizio te glavni tajnik Regionalnog savjeta za suradnju Goran Svilanović.

Centralna tema susreta bila je razmatranje programa koji bi mogli potaći ekonomski rast i privući privatne investicije u regiju.

Historijski dolazak Hoxhaja

Kosovski ministar Hoxhaj je po dolasku najavio kako se nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje vrlo brzo, odnosno nakon formiranja kosovske vlade.

„Posvećeni smo očuvanju stabilnosti i sigurnosti na Kosovu. Moramo razgovarati o još tema i u idućih tri do pet godina riješiti sva preostala pitanja“, rekao je Hoxhaj, ocjenjujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine najvećim postignućem u posljednje dvije godine.

Na pitanje za komentar špekulacije po kojima bi on mogao biti novi kosovski premijer, odgovorio je kako je „najbolji posao u vladi pozicija šefa diplomacije“.

Pozdravio je odluku Međunarodnog olimpijskog odbora da odobri Kosovu provizorno članstvo te najavio da će Kosovo aplicirati za članstvo i u drugim sportskim organizacijama, ali i kulturnim, ekonomskim asocijacijama, te onim koje su zadužene za ljudska prava.

„Ono što se dogodilo je samo korak prema jačanju suvereniteta Kosova i to omogućuje Kosovu da sudjeluje u različitim sportskim događajima što je od ogromnog značaja za građane Kosova, ali i za bolje razumijevanje među svima u regiji“, rekao je Hoxhaj.

Svoj dolazak u Beograd ocijenio je „povijesnim događajem“, čime se potvrđuje da odnosi između Beograda i Prištine idu prema normalizaciji.

Na kraju je istaknuo kako se nada da u budućnosti posjete kosovskog premijera i ministara Beogradu „neće biti glavna vijest“.

Susret ministara vladâ iz regije dogovoren je u Berlinu 28. kolovoza, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih regionalnih političara.

Izvor: Agencije