Fule: EU neće uvoziti bilateralne sporove

Fule: Rješavanje bilateralnih pitanja u ovoj godini trebalo bi biti uvaženo kao princip (EPA)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je u utorak da Brisel ne želi da neriješena bilateralna pitanja budu uvezena u Evropsku uniju (EU) u okviru procesa proširenja evropskog bloka.

“Ne želimo da bilateralne ‘mine’ eksplodiraju usred procesa prijema”, rekao je on u govoru pod nazivom Zapadni Balkan na putu ka EU.

Fule je dodao da neki sporovi mogu biti riješeni među samim stranama, drugi uz pomoć EU-a, kao i da je moguće korištenje arbitražnih mehanizama, ili, kao krajnje rješenje, predavanje slučaja Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

On je kazao da bi rješavanje bilateralnih pitanja u ovoj godini trebalo biti uvaženo kao princip koji će vremenom sve više dobivati na značaju, navodi Srna.

Fule je ukazao na značaj odlučnog provođenja reformi u zemljama Zapadnog Balkana i očuvanja zamaha širenja EU-a.

Neophodni uvjeti

Podsjetio je da zemlje koje žele postati članice Unije moraju ispuniti neophodne uvjete.

“Jasno je da EU mora nastaviti evoluciju da bi prevazišla značajne izazove s kojima se suočava i da bi bila uspješna u sve konkurentnijem globalnom ekonomskom okruženju. EU u koju će na kraju ući zemlje Zapadnog Balkana sigurno će izgledati prilično drugačije od današnje EU”, rekao je u govoru Fule.

On je istakao da će Evropska komisija (EK) na proljeće objaviti posljednji izvještaj o Hrvatskoj i izvještaje o ostalim kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo.

“Na osnovu tih izvještaja, ako bude ostvaren dovoljan napredak, države članice će razmotriti otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom i Makedonijom, kao i usvajanje mandata za početak pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”, rekao je Fule.

Izvor: Agencije