Oglasi

Fule: Kosovo može u pregovore za SAA-om

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nije preduslov Kosovu da počne pregovore sa EU-om.

Kosovo bi moglo napraviti prvi veći korak ka članstvu u Evropskoj uniji do sljedećeg juna, ukoliko pokaže napredak u četiri glavna područja i uprkos sporu sa Srbijom u vezi sa svojom nezavisnosti, kazao je komesar za proširenje EU-a Štefan Fule u petak.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine “po sebi nije preduslov“ za Kosovo da počne pregovore sa EU-om u vezi sa Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), prvom formalnom ugovoru na dugom putu ka članstvu u bloku, dodao je čelnik EU-a.

„To ne možete naći među četiri prioriteta koje sam naveo za Evropsku komisiju da predstavi mandat za pregovore Kosova sa članicama“, izjavio je Fule novinarima nakon susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, uprkos žestokom protivljenju Beograda. Priznalo ga je blizu 90 država, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, te skoro sve članice EU-a (pet članica ne priznaje nezavisnost Kosova).

Pod jakim međunarodnim pritiskom, Beograd i Priština su pokrenuli pregovore pod medijacijom EU-a, kako bi se riješio veliki broj svakodnevnih problema uprkos sukobu u vezi sa statusom.

Studija izvodljivosti

Pregovori su prekinuti ovog proljeća nakon izbora u Srbiji.

Brisel je postavio nastavak razgovora i vidljiv napredak odnosa sa Kosovom kao ključni prioritet za Srbiju, državu-kandidata za EU, kako bi nastavila sa procesom europskih intergracija i dobila datum za početak razgovora o priključenju.

Evropska komisija je ove sedmice objavila studiju izvodljivosti za Kosovo, u kojoj se navodi kako „nema zakonskih prepreka… i Kosovo je većinski spremno da počne pregovore“ za SAA-om, istakao je Fule.

Međutim, prije početka pregovora za SAA-om, „u prvoj polovini naredne godine“, Kosovo treba pokazati napredak u područjima „vladavine prava, administrativnog kapaciteta, zaštite manjina i kapaciteta za trgovanje“, dodao je komesar.

Izvor: Al Jazeera i agencije