Fule o protestima i prijemu Turske u EU

Pretjeranoj policijskoj upotrebi sile nema mjesta u demokratiji, ali protesti u Turskoj ne dovode u pitanje njezin pristup Evropskoj uniji (EU), ocijenio je u petak u Istanbulu evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

“Mirni protesti predstavljaju legitiman put izražavanja mišljenja u demokratskom društvu. Pretjeranoj policijskoj upotrebi sile protiv demonstranata nema mjesta u demokratiji”, rekao je Fule u govoru na konferenciji kojoj je prisustvovao i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

“Pozivam Tursku da ne napusti svoje vrijednosti slobode i poštivanja ljudskih prava. Jamčimo vam da nemamo namjeru odustati od turskog pristupa EU”, dodao je evropski povjerenik.

Nekoliko zemalja EU posljednjih dana su ukazale na policijske brutalnosti tokom represije protesta protiv Erdogana koji traju osam dana.

‘Pratimo razvoj’

Prema podacima Udruge turskih liječnika, u tim protestima i njihovoj represiji poginule su tri osobe, dvojica demonstranata i jedan policajac i 4.785 je ranjeno, do kojih 48 teško.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla u petak u Berlinu da računa na činjenicu da neće biti nasilja protiv turskih demonstranata.

“Računam na razgovore o problemima s mladima zemlje kao i da neće biti nasilja nad demonstrantima”, rekla je kancelarka u govoru na pitanje o Turskoj tokom konferencije za novinare s premijerom Tunisa Ali Larayedhom.

“Pratimo razvoj događaja u Turskoj i mislimo da su protesti sastavni dio pravne države. S demonstrantima se treba prema pravilima pravne države”, rekla je Merkel.

Izvor: Agencije