Fule pozvao Crnu Goru na nastavak reformi

Štefan Fule (lijevo) predstavio je u Podgorici Izvještaj o napretku Crne Gore za 2012. (Reuters)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule čestitao je Milu Đukanoviću i njegovoj koaliciji koja je odnijela pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, a građanima Crne Gore na mirno provedenim izborima u višestranačkoj atmosferi.

Fule je poručio da će Evropska komisija nastaviti pratiti i podržavati Crnu Goru na njenom putu ka EU-u.

Ocijenivši da su izbori održani na profesionalan i transparentan način, Fule je istakao kako je neophodna daljnja izgradnja povjerenja.

Ovi izbori su organizirani samo četiri mjeseca od otvaranja pristupnih pregovora s Crnom Gorom, što je obilježilo novo poglavlje u našim odnosima, kazao je u poruci Fule, te istakao kako je vodstvo države sada dobilo nov mandat da se bavi članstvom u EU-u.

‘Pozitivan primjer’

Izrazivši očekivanje u brzo konstituiranje i nastavak rada Parlamenta, Fule je ocijenio kako će s novim mandatom crnogorska Vlada pred sobom imati dovoljno vremena da nastavi s radom na evropskoj agendi.

“Otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom bilo je moguće uz pun nacionalni konsenzus i podršku reformama. Od velike važnosti bit će očuvanje ovakve podrške među svim relevantnim akterima, te uključenost u reformski proces i postizanje neophodnog napretka u pregovorima o pristupanju”, kazao je Fule.

Time bi se, prema njegovim riječima, potvrdilo da je članstvo u EU-u na dohvat ruke i omogućilo Crnoj Gori da nastavi i dalje biti pozitivan primjer u regiji.

Zaželjevši Crnoj Gori puno uspjeha u rješavanju izazova koji stoje na putu ka EU-u, Fule je obećao da će “EK nastaviti podupirati i blisko pratiti napore Crne Gore u pripremi za članstvo u EU-u”.

Preko 120 evropskih posmatrača ocijenilo je da su nedjeljni “prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori protekli u mirnom i korektnom, višestranačkom okruženju, uz poštovanje međunarodnih standarda”.

Izvor: Agencije