Fule u Skoplju zbog izvještaja o napretku

Opozicija traži da se zajedno sa lokalnim izborima, zakazanim za 24. mart, u zemlji organiziraju i prijevremeni parlamentarni (Al Jazeera)

U Makedoniju je nenajavljeno doputovao komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule.

Delegacija Evropske unije u Makedoniji potvrdila je da je cilj njegove posjete priprema za proljetni izvještaj o napretku zemlje.

Potvrđeno je da je razgovarao sa premijerom Nikolom Gruevskim, predsjednikom Đorđom Ivanovim i liderom opozicionih Socijaldemokrata Brankom Crvenovskim.

Zemlja je upala u političku krizu krajem prošle godine nakon što je opozicija izbačena iz Sobranja prilikom glasanja o budžetu za ovu godinu.

Sastanak premijera Gruevskog i lidera opozicije Crvenkovskog s ciljem rješavanja političke krize u zemlji u utorak je završio neuspjehom.

Demonstracije opozicije

U međuvremenu, makedonski opozicioni Savez za budućnost nastavio je sa blokadama nekoliko raskrsnica u centru Skoplja.

Pristalice opozicije demonstrirale su protiv aktuelne vlasti.

Oni traže da se zajedno sa lokalnim izborima, zakazanim za 24. mart,  u zemlji organiziraju i prijevremeni parlamentarni.

Blokade ulica najavljene su i za naredne dane. Svako veče, opozicija organizuje građanski parlament u gradovima u unutrašnjosti zemlje.

Tito Petkovski iz Nove Socijaldemokratske partije kaže da su sada ulice njihov politički teren, nakon što su opozicioni poslanici izbačeni iz Sobranja.

“Ova vlast prvo je počela uništavati institucije i ućutkivati Sobranje, mjesto gde trebamo razgovarati. I prosto mi je neshvatljivo sa kakvom lakoćom premijer i vladajuća partija, danas, rade na rušenje institucija i države Makedonije; sa kakvom lakoćom se obračunavaju sa onima koji se bore za makedonske interese”, kazao je Petkovski.

Izvor: Al Jazeera